Ο Καπετάν Κόρακας με τον γιο του Αριστοτέλη και τον Λασιθιώτη Αντώνιο Παπαδάκη -Καμπάνη

176

Κείμενο – Φωτογραφία: Νικόλαος Φουκαράκης

Στην φωτογραφία ο Καπετάν Κόρακας με τον γιο του Αριστοτέλη στα δεξιά Εύελπις και αριστερά του τον Λασιθιώτη Αντώνιο Παπαδάκη -Καμπάνη μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη και χρηματοδότης της επανάστασης των Κρητικών 1866-69!!
Το τραγικό μέρος είναι ότι ενώ ο Αντ. Παπαδάκης ενίσχυε με χρήματα και όπλα τον αγώνα των Κρητικών για την Ελευθερία, η Τουρκία στο κάλεσμα της να βοηθηθεί από την Αίγυπτο στην επανάσταση κατά των Κρητικών στα 1866 προκειμένου να την καταστείλει ο Αντιβασιλιάς της Αιγύπτου στέλνει ως επικεφαλή του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος των δυνάμεων της τον Ισμαήλ Φερίκ πασά που δεν ήταν άλλος από τον αδερφό του τον Εμμανουήλ Παπαδάκη-Καμπάνη.

Δυο αδέρφια με διαφορετικές ιστορικές πορείες εκ διαμέτρου αντίθετες που ξεκίνησε το 1823 μετά την καταστροφή και ερήμωση του Λασιθίου στην πρώτη μεγάλη επανάσταση των Κρητικών όταν ο 11 χρονών τότε Αντώνιος και ο 12 χρονος αδερφός του Μανώλης (Ισμαήλ πασάς αργότερα) γιοι του παπά Φραγκιά Παπαδάκη -Καμπάνη από το Ψυχρό Λασιθίου βρέθηκαν στα σκλαβοπάζαρα αφού πρώτα είδαν να σφαζιάζεται μπροστά τους ο πατέρας τους.
Μια ιστορία δραματική που έμελλε να τελειώσει με τον θάνατο του Μανώλη η Ισμαήλ πασά κατά την εκστρατεία του στον τόπο που τον γέννησε και τον μεγάλωσε μέχρι τα 12 του χρόνια.
Πέθανε λίγο πρωτού οι δυνάμεις του στρατού του καταφτάσουν στον τόπο που τον γέννησε και έζησε το παιδικό του δράμα πιθανόν από μόλυνση σε παλαιότερο τραύμα του στον Στύλο Αποκορώνου , χωρίς να αποκλείεται αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η δηλητηρίασή του από τον Ομέρ Πασά.

 

s