Ο επιστημονικός μας κόσμος έγινε φτωχότερος! Έφυγε από τη ζωή ο Μεσαρίτης  Γιάννης Μανουσάκης

1699

Γράφει η Εύα Καπελλάκη – Κοντού*

Ο διακεκριμένος επιστήμονας Γιάννης Μανουσάκης από την Αγία Φωτιά Αστερουσίων, «έφυγε» για την γειτονιά των Αγγέλων!

Δυστυχώς η κοινωνία μας και η πολιτεία βρίσκεται στην σκιερή πλευρά του φεγγαριού, δίχως να διαισθάνεται τις απώλειες των ανθρώπων που με ζήλο περίσσιο τράβηξαν το ανηφόρι του ξενιτεμού για να  δοξάσουν την Ελλάδα μας. Ο σπουδαίος επιστήμονας και αλλά κυρίως Άνθρωπος, Γιάννης Μανουσάκης το έκανε με αγάπη πολλή μαζί με την σπουδαία σύντροφο της ζωής και της ψυχής του δημιουργώντας μια υπέροχη οικογένεια όμως αναπάντεχα, απρόσμενα κίνησε για τα «Ιλίσσια πεδία» και τους παραδείσους της αιωνιότητας και του ανέσπερου φωτός.

Η αγαπημένη του εξαδέλφη και σπουδαία αρωγός της ταλαίπωρης κοινωνίας μας στα θέματα υγείας, κα Κατερίνα Σφακιανάκη Hausner θέλησε ως ελάχιστο δείγμα αγάπης κι ευγνωμοσύνης στον υπέροχο τούτο άνθρωπο, η απώλεια του οποίου συγκλόνισε την παγκόσμια κοινωνία – δυστυχώς όχι τη δική μας – να μας παραθέσει το παρακάτω κείμενο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

« Αγία Φωτιά  8/6/2021

Αγαπημένε Γιάννη , πώς να σε αποκαλέσω ξάδερφο ..όχι αδερφός μου ήσουνα..έμπιστος φίλος μίας ολόκληρης ζωής,σύμβουλος πολύτιμος,αμερόληπτος και συμβιβαστικός

Με ποιά λόγια φτωχά και ανεπαρκή θα σου πούμε σήμερα όλοι εμείς που σε αγαπάμε το τελευταίο αντίο του αποχαιρετισμού,χαμένοι  είμαστε όλοι μας στην άβυσσο της οδύνης που μας βύθισε ο ξαφνικός ,ο πρόωρος , ο άδικος χαμός σου.

Εδώ η λατρεμένη σου γυναίκα,πιστή και άξια σύντροφος από τα φοιτητικά σας χρόνια,εδώ τα τρία υπέροχα παλληκάρια σου,ο αγαπημένος σου αδερφός τα ανίψια σου ,οι συγγενείς,   φίλοι αμέτρητοι, όλοι εδώ σήμερα  ζούμε ένα εφιάλτη…ας γινόταν να ανοίξουμε τα μάτια μας ,όπως μετά από ένα φρικτό όνειρο και να σε δούμε πάλι μπροστά μας, χαμογελαστό ,ομιλητικό, και με εκείνη σου την διάθεση του πειράγματος σε όλους όσους αγαπούσε

Άπειρα τα κοινά μας βιώματα από τα παιδικά μας χρόνια.Βαθειές οι ρίζες της φιλίας που ένωναν τις οικογένειες μας. Έμπρακτα διδαχτήκαμε την αγάπη την ανεκτίμητη αξία της γνήσιας φιλίας που μας ένωσε σε όλη μας την ζωή .

Βλέποντας αγαπημένε Γιάννη τα παιδιά σου συντετριμμένα από τον πόνο της απώλειας σου , ζωντανεύει  στη  μνήμη μου ξανά η ώρα του δικού σας θρήνους, εσένα και του αδερφού σου όταν και οι δύο σε τρυφερή ηλικία    χάσατε τον νεώτατο πατέρα σας.

Βίαια αντριοθήκατε, γίνατε ενήλικοι.                                                                                                      Προικισμένος με εξυπνάδα , υψηλότατο IQ , πάθος για την γνώση, και   δύναμη  χαρακτήρα , χάραξες την πορεία  σου και με ατσάλινη επιμονή πέτυχες  όλους τους στόχους σου.

Τέλειωσες  το Γυμνάσιο του Χάρακα  αριστευόντας , εισήχθης στο Εθνικό Μετσοβειο Πολυτεχνείο αριστεύοντας και εκεί.                                                     Εκείνα τα χρόνια μπαίνει στη ζωή σου η Ολγα,   φοιτήτρια Ψυχολογίας και εφάμιλλη των δικών σου ιακανοτήτων.                                                                          Μαζί  πλέον με δύναμη και σθένος ,μόνοι σας  και  με μόνες αποσκευές  την αγάπη   που σας ένωνε, τολμήσατε το τεραστιο βήμα ,φύγατε για την  Γαλλία,  σε μια ξένη  χώρα με ξένη γλώσσα να ευρύνετε τις γνώσεις σας και να κατακτήσετε με ήθος  και αγωνιστηκότητα τους υψηλούς στόχους σας .

Και τα καταφέρατε!  σε   ένα  υψηλού επιπέδου  πανεπιστημιακό  σύστημα ,  αυστηρό   στις αξιώσεις του  και αξιοκρατικό στην  κρίση του και στις επιλογές του

Γεννημένος στην Αγία Φωτιά το 1957 χρήστικες το 1985 μόλις  μόνο 27 ετών επίκουρος καθηγητής στη Πανεπιστημιακή Σχολή TELECOM

Το 1991 σε ηλικία 34 ετών,  τακτικός καθηγητής στο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο Paris 11  ( Orsay)  Ενας από τους νεώτερους  πανεπιστημιακούς καθηγητέςς  στην Ευρώπη

Το 2014 διόριζεσαι  Διευθυντής του Κέντρου Ερευνας στην Πληροφορική  του Πανεπιστημίου Paris 11 και έχεις υπό την εποπτεία σου 600 άτομα.

Καταξιωμένος πλέον, με τεράστιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο ,καλείσαι να διδάξεις σε πολλα Πανεπιστημία της Ευρώπης  αλλά και σε άλλους ηπείρους . Στο Xian  της  Κίνας ανάμεσα σε αυτές .Σε ένα Πανεπιστήμιο υψηλών αξιώσεων σε μιά πόλη αυτοκρατορική,  με χιλιάδες χρόνια ιστορία και πολιτισμό .                                                                                                       Ταυτόχρονα,  συμετέχεις σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές  και ο λόγος σου είναι κεφάλαιο.

Το 2020 κατακτάς το ζενιθ  της επιστημονικής σου καρριέρας , αποκτάς τον σημαντικότερο τίτλο και τιμή που μπορεί να αποδοθεί  σε καθηγητή Πανεπιστημίου στη Γαλλία.  Αναγνωρίζεσαι  μέλος της IUF ( Γαλλικό Πανεπιστημιακό Ινστιντούτο )από μία διεθνή  επιστημονική  κριτική επιτροπή.

Δυστυχώς  ο Κορωνοϊος  δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη  πανηγυρική εκδήλωση το Φθινόπωρο  του 2020  στην οποία έμελλε να τιμηθείς απο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη  αλλά και από προσωπικότες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας

Τα αποθέματα  της συμβολής σου στην υπηρεσία της επιστήμης  ,της κοινωνίας ,της προσφορά σου  στην οικογένεια  στους συγγενείς και φίλους ήταν  ακόμη τεράστια.

Τίμησες στον ύψιστο βαθμό  με την  διεθνή επιστημονική σου δραστηριότητα την Ελλάδα,   την Κρητη τον τόπο μας .

Οι  άθλος αυτός της επιτυχίας δεν σε αλλοιωσε ποτέ .                                       Ποτέ δεν καυχήθηκες ποτέ δεν μίλησες καν  για αυτή   Εμεινες πάντα ο  Ανθρωπος   με Α κεφαλαίο ,  ταπεινός ,απλός ,ακέραιος,  ηθικός ,δοτικός  εγκάρδιος,  με λεπτές χορδές ευαισθησίας για τους ανθρώπους,  ιδεολόγος με βαθύ το αίσθημα  του δικαίου, της αλήθειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας Λάτρης της φύσης, δεμένος με την γή που σε έθρεψε,  παθιασμένος με την θάλασσα  για την ανέμελη ξενοιασιά που σου πρόσφερε που τόσο είχες ανάγκη .

Τώρα   θρηνεί η γυναίκα σου, η αγαπημένη   σε όλους μας Ολγα ,την απώλεια  του συντρόφου , θρηνούν  τα παιδιά σου  την απώλεια  του πατέρα, του δασκάλου, του καθοδηγητή   και  έμπιστου  φίλου τους.

Θρηνεί ο  αδερφός σου τον μοναδικό του αδερφό

Αγαπημένε μας Γιάννη , αδερφέ  μου , η τραγωδία της πρόωρης  απώλειάς σου  είναι δυσβάσταχτη   και για  όλους  εμάς  τους στενούς συγγενείς  και  φίλους   που  σε αγαπάμε.

Εκανες μιά τεράστια διαδρομή στη ζωή σου,  επιστρέφεις σήμερα  για πάντα στην ταπεινή Αγία Φωτιά , που σε όλη σου την ζωή   καυβαλούσες μες στη καρδιά σου.                            Σήμερα θα σε δεχτούν στην αγκαλιά τους πολυαγαπημένα  πρόσωπα , η μητέρα σου Χρυσούλα,  ο σοφός παππούς  Στρατογίωργης  η λατρεμένη γιαγιά Αγγελικό  και κάπου εκεί και  ο πατέρας που δεν χάρηκες ούτε και αυτός εσένα  ο Δάσκαλος Γιώργος Μανουσάκης

Να ειναι ελαφρυά η γή που θα σε σκεπάσει .                                                                    Γιάννη σε αγαπάμε, θα μείνεις πάντα στις καρδιές μας ζωντανός.

Κατερίνα  Χάουσνερ»

* Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”