Μια σπάνια φωτογραφία του 1900 της Αγίας Λίμνης στους Αγίους Δέκα…

2431

Μια σπάνια φωτογραφία, επιχρωματισμένη του Behaeddin, του 1900 περίπου δημοσίευσε η κ. Ελένη Σημαντήρη.

Μια φωτογραφία που απεικονίζει την Αγία Λίμνη, στους Αγίους Δέκα, με την ξεχωριστή ιστορία…

Διαβάστε την:

Στο νoτιοδυτικό άκρο των Αγίων Δέκα, στη θέση επονομαζόμενη και Αλώνι, οι κάτοικοι είχαν κατασκευάσει μια μικρή λίμνη η οποία γέμιζε από τον ποταμό Ληθαίο της Κεράς όπου πότιζαν τα ζώα τους. Το νερό που υπήρχε σ΄ αυτήν ήταν μαύρο και ακάθαρτο.

Κατά καιρούς παρατήρησαν οι κάτοικοι ότι το νερό είχε ιαματικές ιδιότητες. Το έτος 1898 κάποιος νεαρός έβοσκε τα ζώα κοντά στη λίμνη όταν του μπήκε υψηλός πυρετός τότε του παρουσιάστηκαν οι Δέκα Άγιοι και του είπαν να πάει στη λίμνη να πιει νερό και θα γίνει καλά, έτσι και έγινε κι ο νεαρός πήγε αμέσως και διηγήθηκε το περιστατικό στους γονείς του.

Παρόμοια περίπτωση συνέβη και με άλλο νεαρό και έπραξε ομοίως με τον πρώτο. Σιγά-σιγά τα περιστατικά αυτά διαδόθηκαν και πλήθος κατοίκων από τις κοντινές περιοχές αλλά και αργότερα απ’ όλη την Κρήτη επισκέπτονταν τη λίμνη έπιναν και λούζονταν το νερό της και θεραπεύονταν.

Τότε οι προύχοντες του χωριού κάλεσαν τον Ευμένιον πνευματικό της Ι. Μονής Κουδουμά για να πάρουν σωστές πληροφορίες περί του μαρτυρίου όπου και διαπίστωσαν την καθαρή αλήθεια.

Όταν το 1902 ήρθε στους Αγ. Δέκα ο επίσκοπος Αρκαδίας Βασίλειος Μαρκάκης ακούγοντας τις διηγήσεις για τα θαύματα, αποφάσισε να αποξηράνει την «Αγία Λίμνη».

Tότε αποκαλύφτηκαν οι τάφοι των Αγίων Δέκα, πάνω από αυτούς ανήγειρε το 1915 μια μικρή εκκλησία βυζαντινού ρυθμού εις μνήμη των Αγίων. Ελάχιστοι όμως ξέρουν ότι η εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Αγ. Δέκα και όλοι τη γνωρίζουν ως «Αγία Λίμνη». Είναι ο σημερινός ναός που βρίσκετε πάνω από τους τάφους των Αγίων.

Ο ιερός ναός και ο προαύλιος χώρος, πρόσφατα ανακαινίστηκαν εκ βάθρων και αποτελούν πραγματικά ένα κόσμημα παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής.
Κάθε χρόνο την ημέρα των Φώτων στην Αγ. Λίμνη πραγματοποιείται ο καθαγιασμός των υδάτων.

Με στοιχεία από τη σελίδα ag-deka.gr