Μεσαρίτες αγωνιστές της ελευθερίας! Αγγελιδάκης Χαράλαμπος

803

Ο Χαράλαμπος Αγγελιδάκης ήταν Έλληνας οπλαρχηγός από την Κρήτη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Κρητική επανάσταση του 1866.

Γεννήθηκε τις παραμονές της επανάστασης του 1821 στον οικισμό ΧΑΡΑΚΑ της επαρχίας Μονοφατσίου στη Κρήτη.

Εξελίχθηκε σε ικανότατο πολεμιστή και ιππέα.

Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην τρίχρονη επανάσταση του 1866.

Αρχές του 1867, αναγνωρίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Κρήτης, ως αρχηγός της Επαρχίας Μονοφατσίου, υπό τον γενικό αρχηγό ανατολικών επαρχιών, Μιχαήλ Κόρακα.

Συνεργάστηκε και με τον Βασιλάκη Μανώλη συχωριανό του οπλαρχηγό, που μαζί πολέμησαν στη Ανατολή Λασιθίου, Σερβιλη Καλλικράτη Αποκορωνου, κ.α.

Χάρη στη δική του έντονη δραστηριότητα, το χωριό του έγινε έδρα επαναστατικής κολώνας (στρατοπέδου) και αποτελούσε φόβητρο για τους Οθωμανούς, καθώς και καταφύγιο των χριστιανών της επαρχίας.

Πήρε μέρος στις μάχες ΑΡΚΑΔΙΟΥ Λασιθίου, Πύργων, Άγιου Μύρωνα, Αλμυρού, Γάζι, Σερβίλι και άλλες.

Με επιδρομές κατά των Τουρκοκρητικών, εμπόδιζε την παρενόχληση των χριστιανών καθώς και κάθε εχθρική επιχείρηση στην περιοχή του.

Η αποφασιστικότητα του και το θάρρος κατά την διάρκεια των μαχών, οδήγησε τους Τούρκους στο να του αποδώσουν υπεράνθρωπες δυνάμεις και να δώσουν τροφή για θρύλους που διηγούνται ακόμα και σήμερα στην περιοχή.

Οι Τούρκοι τον αποκαλούσαν “Καπετάν Ξεσκίση”, λόγω των διάτρητων από σφαίρες ενδυμάτων του.

Ήταν ένας από τους τρεις οπλαρχηγούς των επαναστατών που φυλάκισε στα Χανιά  ο Χουσεΐν Αβνί Πασάς, μετά το σβήσιμο της επανάστασης.

Και μετά την αποφυλάκιση του, κρατήθηκε στο Ηράκλειο.

Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως Δήμαρχος Χάρακα για την προκοπή του τόπου του

Πέθανε στα 1900 σε ηλικία 80 περίπου ετών και κηδεύτηκε στον περίβολο του ναού Άγιου Ιωάννη στο χωριό του.

(Με στοιχεία από el.wikipedia.org).

***

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.

Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.

Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από το “e-mesara.gr”, συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου και συμμετέχοντας στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καψαλάκης – Χρωματισμός φωτογραφίας: Χρίστος Κωνσταντινίδης