Μεσαρίτες αγωνιστές της ελευθερίας! Ματθαίος Καμπιτάκης (Καμπιτομαθιός)

570

Ματθαίος Καμπιτάκης (Καμπιτομαθιός) (1765 – 1827)

Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα το 1765 και ήταν σφακιανής καταγωγής. Πολέμησε κοντά στο Λόγιο, ενώ το 1805 είχε δικό του χαϊνικο σώμα.

Συχνά βρέθηκε στο στόχαστρο των Οθωμανό, με αφορμή το γεγονός ότι τους παρενοχλούσε και αναγκάστηκε να φύγει από το νησί, πριν την επανάσταση του 1821.

Στον ξεσηκωμό ανέλαβε την αρχηγία των χωριών της περιοχής του (Αγία Βαρβάρα, Πρινιάς, Μούλια και Πανασού).

Το 1824, έφυγε και πάλι από την Κρήτη και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Φαλήρου το 1827, πολεμώντας τα στρατεύματα του Κιουταχή.

***

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.

Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.

Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου και συμμετέχοντας στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του».

Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».

Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καψαλάκης – Χρωματισμός εικόνων: Χρίστος Κωνσταντινίδης