Μεσαρίτες αγωνιστές της ελευθερίας! Ιωάννης Σκουντής – Στεφανάκης

515

Ο Ιωάννης Σκουντής – Στεφανάκης γεννήθηκε στο Σίβα της Μεσαράς το 1790. Πολέμησε δίπλα στον Μ. Κουρμούλη και για την αυστηρότητα του χαρακτήρα του ονομάστηκε «Σκουντής» που σημαίνει σκυλί που δαγκώνει.

Πολέμησε σ’ όλο το νησί, αλλά και στη μάχη του Φαλήρου (1828).

Πληρεξούσιος της Κρήτης, εκπροσώπησε το νησί στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Τραυματίας πολέμου, εκλέχτηκε μέλος της Κρητικής κυβέρνησης και διορίστηκε από τον Καποδίστρια μέλος της επιτροπής των Κρητικών υποθέσεων.

Έφερε το βαθμό του ταγματάρχη, ενώ κατατάχθηκε στη Βασιλική Φάλαγγα.

Διετέλεσε Δήμαρχος Μεθώνης.

Πέθανε στο Σίβα το 1880.

Απόγονοί του ζουν ακόμα στο Σίβα…

***

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.

Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.

Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από το “e-mesara.gr”, συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου και συμμετέχοντας στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του».

Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».

Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καψαλάκης – Χρωματισμός εικόνων: Χρίστος Κωνσταντινίδης