Μεσαρίτες αγωνιστές της ελευθερίας! Γεώργιος Ψωμαδάκης

166

Αγωνιστής του 1821!

Ο Γεώργιος Ψωμαδάκης γεννήθηκε από το Τυμπάκι.

Πολέμησε μαζί με τον Μ. Κουρμούλη και διετέλεσε αρχηγός της Πυργιώτισσας.

Διακρίθηκε κυρίως ως ιππομάχος πολεμιστής.

Τον Απρίλιο του 1830, ήταν από τους λίγους Μεσσαρίτες αγωνιστές που γλίτωσαν από παγίδα που τους είχαν στήσει οι Τούρκοι.

Χάθηκαν όμως σπουδαίοι καπεταναίοι όπως ο Μαλικούτης και ο Λέκας.

Την ίδια χρονιά εκλέγεται πληρεξούσιος της επαρχίας του την οποία εκπροσωπεί στις Μαργαρίτες, έδρα του Κρητικού Συμβουλίου.

Εκπατρίστηκε στην Πελοπόννησο, όπου τον συναντούμε ξανά αρχηγό 25 κρητικών οικογενειών προσφύγων με τον Ιωάννη Γ. Κουρμούλη, κατά την παραχώρηση εθνικών κτημάτων από την Ελληνική Κυβέρνηση στην περιοχή του Άργους.

***

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.

Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.

Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από το “e-mesara.gr”, συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου και συμμετέχοντας στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του».

Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».

Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καψαλάκης – Χρωματισμός εικόνων: Χρίστος Κωνσταντινίδης