Μεσαρίτες αγωνιστές της ελευθερίας! Απόστολος Καρατάρης

511

Ο Απόστολος Καρατάρης ήταν Μεσσαρίτης οπλαρχηγός που πολέμησε κάτω από τη σημαία και τις διαταγές του καπετάν Μ. Κουρμούλη.

Το 1822 διορίζεται οπλαρχηγός του στα Καπετανιανά και ξεσηκώνει τους υπόλοιπους καπεταναίους της κάτω Ρίζας.

Δεν εγκαταλείπει το νησί στα 1824, όπως κάνουν άλλοι καπεταναίοι, αλλά έμεινε και πολέμησε με ζήλο στον πόλεμο κατά των Τουρκοαιγυπτίων.

Διετέλεσε αρχηγός της επαρχίας Μονοφατσίου και στα 1828 μαζί με τους άλλους οπλαρχηγούς εξόντωσαν τον Αγριολίδη στα Καπαριανά.

Υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα.

Για κάποιο διάστημα από το 1821 – 1834 βρέθηκε καταφύγιο με τη φαμίλια του, όπως πολλοί Κρητικοί, στη Νάξο.

***

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.

Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.

Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από το “e-mesara.gr”, συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου και συμμετέχοντας στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του».

Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καψαλάκης