Μένει άταφη η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου

506

Η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου η οποία άφησε την τελευταία της πνοή πριν από λίγα 24ωρα βασανίζεται και μετά τον θάνατό της. Οι νόμοι των ανθρώπων δεν έχουν προβλέψει την χωρίς προβλήματα και εμπόδια ικανοποίηση της τελευταίας επιθυμίας της η οποία είναι η αποτέφρωση της σωρού της .

Παρά το γεγονός ότι η αποτέφρωση αποτελεί νόμιμη πράξη στη χώρα μας εν τούτοις για μια ομάδα ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ομαλά. Πρόκειται για την ομάδα των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν ούτε συγγενείς ούτε κληρονόμους και εν πάσει περιπττώσει μετά τον θάνατό τους δεν υπάρχει εξουσιοδοτημένο άτομο – πολίτης που θα μπορούσε να  υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου πιστοποιώντας και την τελευταία επιθυμία του νεκρού ώστε η σορός του  να οδηγηθεί στο αποτεφρωτήριο.

Υπάρχει ένα κενό νόμου το οποίο επεξεργάζεται αυτή την περίοδο νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να υπάρξει σύντομα το σχετικό νομοθέτημα. Μέχρι τότε θα πρέπει κάθε ζήτημα που προκύπτει να λύνεται με παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος και θα διατάζει κατά περίπτωση την αποτέφρωση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Γκέλυς Μαυροπούλου  μόνον ο Εισαγγελέας μπορεί να διατάξει αποτέφρωση εφόσον η Αστυνομία έχει βρει κάποιο χαρτί το οποίο πιστοποιεί την επιθυμία της νεκρής να αποτεφρωθεί και όλα αυτά  αν και εφόσον δεν υπάρχει παραγγελία για νεκροψία – νεκροτομή. Διότι αν υπάρξει τέτοια παραγγελία τότε το ζήτημα περιπλέκεται και θα επιμηκυνθεί ο χρόνος «αναμονής»  για τη νεκρή.

Όπως προβλέπουν οι διατάξεις μετά τη διεξαγωγή νεκροψίας – νεκροτομής θα πρέπει ο εισαγγελέας εκ νέου να αναλάβει την υπόθεση και να διατάξει την αποτέφρωση της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γκέλυ Μαυροπούλου είχε κάνει γνωστό στο περιβάλλον της πως επιθυμεί την αποτέφρωσή της και ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας επιβεβαιώνει την πληροφορία. Με λίγα λόγια η ελληνική γραφειοκρατία κάνει πάλι το θαύμα της αυτή τη φορά στην πλέον μακάβρια εκδοχή.

Η περίπτωση της Γκέλυς Μαυροπούλου είναι η πιο ακραία, αλλά ακόμα κι αν η αποτέφρωση είναι απολύτως νόμιμη στην Ελλάδα, τα εμπόδια για τις οικογένειες που έχουν αποφασίσει την καύση είναι συχνά πολύ υψηλά και δοκιμάζουν τις αντοχές τους στις πιο δύσκολες ώρες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του zougla.gr ΕΔΩ