Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και σκόρδου

51

Συστατικά:

2 κιλά μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες πάχους 2,5 εκ.
λάδι για τηγάνισμα ή επάλειψη
2 κιλά ώριμες τομάτες, αποφλοιωμένες, κομμένες στα δύο, τριμμένες, χωρίς τους σπόρους ή 1 κιλό ντομάτες κονσέρβας αποφλοιωμένες
αλάτι & τριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη κατ επιλογή
2-3 κ.σ. ξίδι ή γλυκό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
300 γρ. φέτα θρυματισμένη
1/2  κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

Οδηγίες:

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στο τρυπητό για 40 λεπτά για να ξεπικρίσουν.

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190º C.

Ζεσταίνουμε περίπου 2 ½ εκ. λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας, προσέχοντας να μην σας αρπάξουν.

Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.
Σε άλλη κατσαρόλα σιγοβράζουμε τις ντομάτες με το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.

Προσθέτουμε το ξίδι ή το κρασί.

Τοποθετούμε τα κομμάτια της μελιτζάνας σε στρώσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με το ψιλοκομμένο σκόρδο και την φέτα.

Αφού τοποθετήσουμε όλα τα κομμάτια στο πιάτο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τομάτας και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Το πιάτο δεν πρέπει να γίνει νερουλό και σερβίρεται κατά προτίμηση χλιαρό.

Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και φέτα.

Πηγή: courmed.gr