Μεγάλη διάκριση του Δημοτικού Σχολείο Πλακιά Ρεθύμνου στο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

1842

Το Δημοτικό Σχολείο Πλακιά είναι ένα περιφερειακό σχολείο, 35 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ως προσωπικό ελάχιστους μόνιμους εκπαιδευτικούς και στηρίζεται στους αναπληρωτές, πολλοί από τους οποίους αλλάζουν κάθε σχολική χρονιά. Δεδομένων των παραπάνω αντίξοων συνθηκών θα περίμενε κανείς να είναι καταδικασμένο να λειτουργεί με τεράστια προβλήματα και κατά συνέπεια να μην παρέχει στους μαθητές υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Ενάντια όμως σε όλα τα παραπάνω, καινοτομεί και αποτελεί παράδειγμα και για άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς. Ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις με έργα που γράφουν οι ίδιοι οι μαθητές και τα παρουσιάζει στην τοπική κοινωνία. Δημιουργεί ομάδες σκάκι κι άλλων στρατηγικών παιγνίων και διοργανώνει σχολικούς αγώνες. Οι πιο πρόσφατες πρωτοπορίες ανάγονται στο τρέχον έτος με τη δημιουργία ομάδας παραδοσιακών χορών, μέσω της οποίας γνωρίζουν τα τοπικά ήθη και έθιμα και ομάδας φωτογραφίας, στην οποία οι μαθητές διδάσκονται τα μυστικά της τέχνης. Η δημιουργική αυτή ενασχόληση ολοκληρώνει το σκοπό της με την παρουσίαση μιας έκθεσης στο τέλος της χρονιάς.

Όμως το Σχολείο Πλακιά δεν σταματάει εκεί…

Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και εντάσσονται ενεργά στον κόσμο της τεχνολογίας, της μηχανικής και του προγραμματισμού. Μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά, με αποτέλεσμα να εξελίσσουν περαιτέρω τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επένδυσε σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει στο σχολείο το νέο Εργαστήριο Ρομποτικής. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία της Ομάδας Ρομποτικής «Plakias Robotics», που εκπροσώπησε το σχολείο στους προκριματικούς και στη συνέχεια στους τελικούς αγώνες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: «Εποικισμός στον Άρη» στην Αθήνα. Η ομάδα με προπονητές τους κ. Κατσάρη Ηρακλή και Κάτσιο Κωνσταντίνο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Περιφερειακό διαγωνισμό και την πρώτη στην κατηγορία της μηχανικής κατασκευής.

Η επιτυχία αυτή ξεκίνησε από τους μαθητές, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους προπονητές τους, ταξίδεψαν για την Αθήνα όπου κατάφεραν να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και να καταταχθούν στις σαράντα καλύτερες ομάδες της χώρας.

Αυτή η απρόσμενη επιτυχία χάρισε δυνατά αισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και συγκίνησης στους μαθητές και αποτέλεσε το κίνητρο για να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την Εκπαιδευτική Ρομποτική και να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο για την επόμενη χρονιά. Ένα νέο ταξίδι αρχίζει για το σχολείο μας, που προτείνει και υλοποιεί μια νέα, προοδευτική και ρηξικέλευθη οπτική της διδασκαλίας και ίσως πλησιάζει με τον τρόπο  αυτό τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα.

Σελίδα σχολείου στο facebook: Smart School 3.14

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=er5jXPpSAvE

Η ομάδα Ρομποτικής Plakias Robotics:

Μυλωνάκη Αργυρώ

Μυλωνάκης Θωμάς

Γαρτζολάκης Γιάννης

Καούδης Γιάννης

Μαρκατσάκης Γιάννης

Λαφαζάνης Χρήστος

Φωτογραφίες