Μαγγίρι

1 λεπτά ανάγνωσης

Μαγγίρι.  Παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά με αλεύρι λάδι και νερό. Σε δύσκολους καιρούς κατοχής και φτώχειας, το μαγγίρι έθρεψε γενιές και γενιές στο νησί, δεδομένου ότι εκτός από οικονομικό και εύκολο, είναι επίσης πεντανόστιμο,  υγιεινό και χορταστικότατο. Επιπλέον και νηστίσιμο εάν δεν προσθέσουμε τυρί. Καταθέτουμε τη συνταγή και το βίντεο, για να μαθαίνουν οι νέες γενιές, να θυμούνται οι παλιοί άλλα κ να διασώσουμε άλλη μια πολύτιμη συνταγή της κρητικής παράδοσης.

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά αλάτι
1 ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτηράκι λάδι
Νερό

Προετοιμασία

Ζυμώνω σχετικά σφιχτή ζύμη και σκεπάζω 1 ώρα να ξεκουραστεί
«Σέρνω» φύλλο και κόβω σε λουρίδες.
Τοποθετώ την μια λουρίδα πάνω στην άλλη αλευρώνοντας καλά να μην κολλήσουν μεταξύ τους
Κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλευρώνω και ανακατεύω απαλά να ξεχωρίσουν.
Βράζω μπόλικο νερό και ρίχνω μέσα τα μισά ζυμαρικά, ανακατεύω αμέσως μην κολλήσουν τα μεταξύ τους και τα αφήνω να βράσουν για 6-7 λεπτά.
Τηγανίζω σε ελαιόλαδο τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Ρίχνω σε βαθύ πιάτο βραστό μαγγίρι με ζουμί και τηγανιτό μαγγίρι με λαδάκι.
Ανακατεύω και τρίβω αρκετό ανθότυρο.

Πηγή: creteoftastes.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαγγίρι

2 λεπτά ανάγνωσης

 

Υλικά: (για 5 άτομα)

* 1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο

* 1 ποτήρι νερό για τη ζύμη

* 4 κ.σ ελαιόλαδο

* 1 κ.γλ. αλάτι

* 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο

* λάδι για το τηγάνισμα

Πως το κάνουμε:

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το 1 ποτήρι νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι ώστε να γίνει μέτρια ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε φύλλο όπως για πίτες. (πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά).

Το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους δύο δακτύλων και στη συνέχεια σε κομμάτια ενός δακτύλου.

Τα αλευρώνουμε  καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Αφού κόψουμε όλο το ζυμάρι σε κομμάτια όπως περιέγραψα, παίρνουμε τα μισά από αυτά και τα τηγανίζουμε σε λάδι μέχρι να ξεροψηθούν λίγο.

Τα άλλα μισά τα βράζουμε σε δύο (2) λίτρα αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε κι αυτά στο νερό μαζί με τ’ άλλα που βράζουν και τ΄αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για ένα λεπτό.

Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε αμέσως, ζεστό (με ζουμί) και πασπαλισμένο με ξερό ανθότυρο.

Μυστικό:

Στο τηγάνι που τηγανίσαμε το μαγγίρι βάζουμε 1/2 κουταλιά φρέσκο βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μια κούπα τριμμένο ξερό ανθότυρο και ανακατεύουμε μέχρι ο ανθότυρος να ροδίσει, τότε με τη βοήθεια ενός κουταλιού τον ρίχνουμε στα πιάτα με το μαγγίρι.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαγγίρι

1 λεπτά ανάγνωσης

Μαγγίρι.  Παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά με αλεύρι λάδι και νερό. Σε δύσκολους καιρούς κατοχής και φτώχειας, το μαγγίρι έθρεψε γενιές και γενιές στο νησί, δεδομένου ότι εκτός από οικονομικό και εύκολο, είναι επίσης πεντανόστιμο,  υγιεινό και χορταστικότατο. Επιπλέον και νηστίσιμο εάν δεν προσθέσουμε τυρί. Καταθέτουμε τη συνταγή και το βίντεο, για να μαθαίνουν οι νέες γενιές, να θυμούνται οι παλιοί άλλα κ να διασώσουμε άλλη μια πολύτιμη συνταγή της κρητικής παράδοσης.

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά αλάτι
1 ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτηράκι λάδι
Νερό

Προετοιμασία

Ζυμώνω σχετικά σφιχτή ζύμη και σκεπάζω 1 ώρα να ξεκουραστεί
«Σέρνω» φύλλο και κόβω σε λουρίδες.
Τοποθετώ την μια λουρίδα πάνω στην άλλη αλευρώνοντας καλά να μην κολλήσουν μεταξύ τους
Κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλευρώνω και ανακατεύω απαλά να ξεχωρίσουν.
Βράζω μπόλικο νερό και ρίχνω μέσα τα μισά ζυμαρικά, ανακατεύω αμέσως μην κολλήσουν τα μεταξύ τους και τα αφήνω να βράσουν για 6-7 λεπτά.
Τηγανίζω σε ελαιόλαδο τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Ρίχνω σε βαθύ πιάτο βραστό μαγγίρι με ζουμί και τηγανιτό μαγγίρι με λαδάκι.
Ανακατεύω και τρίβω αρκετό ανθότυρο.

Πηγή: creteoftastes.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαγγίρι

1 λεπτά ανάγνωσης

Μαγγίρι.  Παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά με αλεύρι λάδι και νερό. Σε δύσκολους καιρούς κατοχής και φτώχειας, το μαγγίρι έθρεψε γενιές και γενιές στο νησί, δεδομένου ότι εκτός από οικονομικό και εύκολο, είναι επίσης πεντανόστιμο,  υγιεινό και χορταστικότατο. Επιπλέον και νηστίσιμο εάν δεν προσθέσουμε τυρί. Καταθέτουμε τη συνταγή και το βίντεο, για να μαθαίνουν οι νέες γενιές, να θυμούνται οι παλιοί άλλα κ να διασώσουμε άλλη μια πολύτιμη συνταγή της κρητικής παράδοσης.

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά αλάτι
1 ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτηράκι λάδι
Νερό

Προετοιμασία

Ζυμώνω σχετικά σφιχτή ζύμη και σκεπάζω 1 ώρα να ξεκουραστεί
«Σέρνω» φύλλο και κόβω σε λουρίδες.
Τοποθετώ την μια λουρίδα πάνω στην άλλη αλευρώνοντας καλά να μην κολλήσουν μεταξύ τους
Κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλευρώνω και ανακατεύω απαλά να ξεχωρίσουν.
Βράζω μπόλικο νερό και ρίχνω μέσα τα μισά ζυμαρικά, ανακατεύω αμέσως μην κολλήσουν τα μεταξύ τους και τα αφήνω να βράσουν για 6-7 λεπτά.
Τηγανίζω σε ελαιόλαδο τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Ρίχνω σε βαθύ πιάτο βραστό μαγγίρι με ζουμί και τηγανιτό μαγγίρι με λαδάκι.
Ανακατεύω και τρίβω αρκετό ανθότυρο.

Πηγή: creteoftastes.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαγγίρι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά: (για 5 άτομα)

* 1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο

* 1 ποτήρι νερό για τη ζύμη

* 4 κ.σ ελαιόλαδο

* 1 κ.γλ. αλάτι

* 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο

* λάδι για το τηγάνισμα

Πως το κάνουμε:

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το 1 ποτήρι νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι ώστε να γίνει μέτρια ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε φύλλο όπως για πίτες. (πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά).

Το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους δύο δακτύλων και στη συνέχεια σε κομμάτια ενός δακτύλου.

Τα αλευρώνουμε  καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Αφού κόψουμε όλο το ζυμάρι σε κομμάτια όπως περιέγραψα, παίρνουμε τα μισά από αυτά και τα τηγανίζουμε σε λάδι μέχρι να ξεροψηθούν λίγο.

Τα άλλα μισά τα βράζουμε σε δύο (2) λίτρα αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε κι αυτά στο νερό μαζί με τ’ άλλα που βράζουν και τ΄αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για ένα λεπτό.

Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε αμέσως, ζεστό (με ζουμί) και πασπαλισμένο με ξερό ανθότυρο.

Μυστικό:

Στο τηγάνι που τηγανίσαμε το μαγγίρι βάζουμε 1/2 κουταλιά φρέσκο βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μια κούπα τριμμένο ξερό ανθότυρο και ανακατεύουμε μέχρι ο ανθότυρος να ροδίσει, τότε με τη βοήθεια ενός κουταλιού τον ρίχνουμε στα πιάτα με το μαγγίρι.

 

Μοιραστείτε το άρθρο