Μαλοτήρα

643

Σύνταξη κειμένου – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

Η μαλοτήρα είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης, με φύλλα μικρά και χνουδωτά, ενώ ο ανθός της που βγαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει χρώμα κίτρινο.

Είναι ένα ποώδες φυτό, που δεν ξεπερνά το μισό μέτρο.

Συναντάται σε μεγάλα υψόμετρα, άνω των χιλίων μέτρων.

Παλιά συναντιόταν σε όλα τα βουνά της Κρήτης, ενώ από τη δεκαετία του 80 και μετά, έχει περιοριστή στα δυτικά βουνά αυτής.

Σε αυτό συντέλεσαν πολλοί παράγοντες και οι σπουδαιότεροι απ’ αυτούς είναι η υπερβολική συλλογή, η υπερβόσκηση, αλλά κυρίως πιθανολογείται ότι η μεγάλη ζημιά προήλθε από το Τσερνομπίλ, το οποίο Τσερνομπίλ παρέσυρε στην καταστροφή πολλά άλλα φυτά και δένδρα, όπως η αμυγδαλιά.

Η μαλοτήρα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως το κρυολόγημα.

Τη σημερινή εποχή για να απολαύσει κανείς τις υπέροχες ιδιότητες της μαλοτήρας, θα πρέπει να βρεθεί στη Κρήτη, να έχει θέληση, καλά ποδάρια, και μεγάλη αντοχή, για ν’ ανέβει τα Λευκά Όρη και να βρεθεί στα μέρη, όπου ευτυχώς σε αφθονία ακόμα υπάρχει.

Πέρα που θα συλλέξει αυτό το θαυμάσιο βότανο, θα απολαύσει και τις ανεπανάληπτες ομορφιές των Λευκών Ορέων.

Εάν όμως όλα αυτά τα προαναφερόμενα, κάποιος δεν μπορεί να τα συγκεντρώσει, θα πρέπει πολύ πιο μπροστά ”γιατί του φρονίμου το παιδί πριν πεινάσει μαγειρεύει!!!”,να έχει κάνει φίλο, το φίλο μου το Μανώλη Δακανάλη, που ”αλωνίζει” όλα τα βουνά της Ελλάδας, της Ευρώπης, μα προπαντός της Κρήτης!

Εγώ τον ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου για το δώρο του και εύχομαι πάντα ο Χριστός και η Παναγιά να βρίσκονται μπροστά από το περπάτημα του!