Λιβύη: Τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες οι νεκροί της ελληνικής αποστολής – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

312

Δεν έχει τέλος η τραγωδία με την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, που ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών της.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν στο Newsbomb.gr ότι οι τρεις νεκροί είναι στρατιωτικοί, ενώ οι άλλοι δύο πολίτες που συνόδευαν την αποστολή και εκτελούσαν χρέη μεταφραστών.

Η αντίφαση σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση, που έκανε λόγο για τρεις νεκρούς από την ελληνική αποστολή, οφείλεται στην ενημέρωση που παρείχαν οι λιβυκές αρχές στις ελληνικές διπλωματικές αρχές. Μάλιστα, οι αρχικές ενημερώσεις από τη Λιβύη δεν έκαναν καμία αναφορά σε νεκρούς.

Επίσης μετά το δυστύχημα επακολούθησε φωτιά και κάηκαν τα δορυφορικά τηλέφωνα των ανθρώπων της ελληνικής αποστολής όποτε δεν μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση για το τι έγινε, πώς έγινε και ποια είναι η κατάσταση των μελών της αποστολής.

Στη διάρκεια της νύχτας, διοργανώθηκε επιχείρηση για την επιστροφή των τραυματιών στην Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε με C-130 τα ξημερώματα. Το στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο 401, με μερικούς εξ αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι σοροί των πέντε Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους, επίσης επαναπατρίστηκαν το πρωί της Δευτέρας (18/9). «Σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρόσθεσε: «Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή».

«Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, τόνισε ότι: «Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Πηγή: newsbomb.gr