Λάμπρος Καμπουράκης: Στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά η τοπική μας ιστορία

1066

“Γνωρίζοντας πως «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος» ανανεώνω το ραντεβού που είχαμε δώσει το Μάη του 2014”

Γράφει ο Λάμπρος Καμπουράκης

Κατά τον Καζαντζάκη «…τ’ όνειρο είναι τεμπελιά, και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή…».

Έργο λοιπόν!

Επειδή στην Περιφέρεια Κρήτης με πράξεις αποδεικνύουμε ότι η Κρήτη είναι η ζωή μας, υλοποιούμε το πρόγραμμα τοπικής ιστορίας «ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» για μαθητές Γυμνασίου σε όλη τη Κρήτη για να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που αγαπάμε!

Έχοντας τη τιμή να υπηρετώ την Περιφέρεια Κρήτης ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας Π. Ε. Ηρακλείου εισηγήθηκα το εν λόγω πρόγραμμα και μετά από προσπάθειες σχεδόν ενάμισι έτους, αυτή τη περίοδο προετοιμάζουμε τη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πανεπιστημίου Κρήτης, για να εφαρμοστεί πιλοτικά στην αρχή και έπειτα καθολικά.

Πρόκειται για καλά οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που προτείνει το τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικά τεκμηριωμένο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και καθηγητές.

Προηγείται προετοιμασία πριν την επίσκεψη τόσο από τη μεριά των μαθητών όσο και των καθηγητών και επί τόπου γίνεται η διδασκαλία και η παρουσίαση των προετοιμασμένων εργασιών.

Συνεργάτες μας που εξαρχής «αγκάλιασαν» το εγχείρημα είναι το τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης που αναλαμβάνει το συντονισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Η Περιφέρεια Κρήτης συνδράμει στη παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού καθώς επίσης και στις μετακινήσεις των μαθητών ώστε να είναι για όλους δωρεάν.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά μας βιωματικά να γνωρίσουν τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της Κρήτης μας, γεγονός που θα  βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την ταυτότητά τους και να αναγνωρίσουν την ιστορικότητα και την αξία του τόπου μας.

Η συνειδητοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας, με άλλα λόγια της δικής μας συνεισφοράς στην ανθρωπότητα, δύναται να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργική προετοιμασία του μέλλοντός μας.

Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε οι γενιές που σε λίγα χρόνια θα αναλάβουν τα ηνία του τόπου μας να τον ξέρουν καλύτερα ώστε να εκτιμήσουν, να σεβαστούν και να συμβάλουν στην περαιτέρω προκοπή του!

Αυτοί οι “σπόροι” ευχόμαστε να βρουν γόνιμο έδαφος και κάποια στιγμή να καρπίσουν. Αυτό άλλωστε είναι το “χρέος” μας.

Επιπροσθέτως, ήδη προετοιμάζονται και έχουν δρομολογηθεί και άλλα – κατά τη γνώμη μου σπουδαία – εγχειρήματα που αφορούν στην ουσία της Παιδείας που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας.

Ικανοποιημένος από την συνεργασία μας με τον κο Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, γνωρίζοντας πως «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος» ανανεώνω το ραντεβού που είχαμε δώσει το Μάη του 2014, πάντα στο πλευρό του, προσβλέποντας στην εκ νέου στήριξη σας.

Καλή δύναμη σε όλους!