Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας: Κατάργηση των συλλογικών οργάνων και «απογείωση» της αυθαιρεσίας από τη δημοτική αρχή Γόρτυνας

127

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γόρτυνας:

Γι άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε ο αυταρχικός κατήφορος της δημοτικής αρχής Γόρτυνας στη «δια περιφοράς», μόνο κατ’ όνομα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στις 20 Ιούλη. Επιβεβαιώθηκε γιατί είναι «τα ρολά κατεβασμένα», γιατί είναι καταργημένη η συνεδρίαση κάθε συλλογικού οργάνου, με πρωταρχική ευθύνη του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, συνολικά της δημοτικής αρχής και χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συγκεκριμένα :

  • Ασκείται η διοίκηση του δήμου με αυθαίρετες αποφάσεις του δημάρχου, με αξιοποίηση ή ακόμη και υπέρβαση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής διοίκησης. Με προφορική εντολή από τον δήμαρχο (ούτε καν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης), με επίκληση κατεπειγουσών αναγκών, ανατέθηκε σε κατασκευαστική εταιρεία να εκτελέσει έργο περίπου 130.000 ευρώ. Το έργο αυτό το παρέλαβαν οι υπηρεσίες ως «καλώς εκτελεσμένο». Για να πληρωθεί όμως η δαπάνη βρέθηκε η λύση της δικαστικής προσφυγής της εταιρείας… Δηλαδή κι άλλα λεφτά από την τσέπη των δημοτών για δικαστικά έξοδα και τόκους. Η πολιτική αυτή της δημοτικής αρχής και των προκατόχων της, των μεγάλων αναθέσεων σε ιδιώτες, των «συνεργασιών» με ιδιωτικούς φορείς, διευκολύνει τη λειτουργία των Δήμων ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνολικά διευκολύνει την αδιαφάνεια.
  • Επιβεβαιώνεται ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα, όπως αυτό της ασφαλούς στέγασης του σχολικού συγκροτήματος Γυμνάσιου – Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες στατικής ενίσχυσης στο υφιστάμενο κτίριο. Ενώ, τουλάχιστον από τον Απρίλη του 2021, γνωρίζει η δημοτική αρχή πως είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση για τη στέγαση των μαθητών, έφερε το θέμα Ιούλη μήνα, σε συμβούλιο με μηνύματα, χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αντί για το αυτονόητο να έχουν ήδη προβλεφτεί λύσεις, σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα (τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων και τα μαθητικά συμβούλια). Λύσεις, με κρατική χρηματοδότηση, που να μη διαταράσσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, να μη σκορπούν τη σχολική κοινότητα στα 4 σημεία του ορίζοντα και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων εν μέσω πανδημίας.
  • Επιπλέον, συνεχίζεται η απαράδεκτη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής απέναντι στους εργαζόμενους και μάλιστα αυτούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως οι συμβασιούχες εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων. Έχουν απολυθεί, η σύμβασή τους έχει λήξει, αλλά ο δήμος τους χρωστά ακόμη τα δεδουλευμένα τους και ασφαλιστικές εισφορές ! Και ταυτόχρονα δεν τους έχει χορηγήσει τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα που δικαιούνται. Τι κι αν δούλευαν σε δουλειά ανθυγιεινή και μέσα στην πανδημία! Θυμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, και με την προηγούμενη και με την τωρινή δημοτική αρχή, ασκείται η ίδια αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων –δήμου, σε βάρος των συμβασιούχων και πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων με τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στα δίκαια αιτήματά τους.

 

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι νέοι της Γόρτυνας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να δραστηριοποιηθούν και να αγωνιστούν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές ΕΕ-Κυβερνήσεων, που υλοποιούν οι ιμάντες τους σε τοπικό επίπεδο, δήμοι και περιφέρεια.