Κυριακή της Πεντηκοστής! Μια ξεχωριστή εορτή για την Ορθοδοξία…

1532

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Κυριακή της Πεντηκοστής σήμερα. Γιορτάζουμε μία ιδιαίτερη σημαντική ημέρα , αφού  το Άγιο Πνεύμα  εμφανίστηκε  στους μαθητές του Χριστού, με  τη μορφή φωτιάς,  και  συγκεκριμένα σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την Ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την Ανάληψή Του.

Όπως αναφέρεται στην  Καινή Διαθήκη, 10 ημέρες μετά την Ανάληψη του Χριστού και 50 ημέρες μετά την Ανάσταση, οι Δώδεκα Απόστολοι  βρίσκοντας σε ένα σπίτι στα Ιεροσόλυμα.

Ξαφνικά, ακούστηκε μία δυνατή βροντή στον ουρανό και όλο μαζί  είδαν δώδεκα γλώσσες που  έδιναν την εντύπωση ότι ήταν  φωτιά, να κατεβαίνουν από τον ουρανό και να μπαίνουν  μέσα στο σπίτι όπου βρίσκονταν οι Απόστολοι. Κάθε μία από  αυτές τις γλώσσες στάθηκε πάνω από το κεφάλι του κάθε Απόστολου.

Εκείνη την ημέρα γιόρταζαν  την εβραϊκή γιορτή της Πεντηκοστής, ημέρα που γιορτάζουν το γεγονός  ότι ο Θεός έδωσε στον Μωυσή τις Δέκα Εντολές πάνω  στο Όρος Σινά.

Με την  επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος εκπληρώθηκε η υπόσχεση που έδωσε ο Χριστός πριν την Ανάληψη στους Μαθητές του. Το Αγ. Πνεύμα, λοιπόν, στάλθηκε για να φωτίσει τους Αποστόλους και να δυναμώσει το  δύσκολο έργο τους.

Έπειτα από την επιφοίτηση, οι Απόστολοι αποκτώντας θάρρος και δύναμη βγήκαν από το υπερώο και άρχισαν να κηρύττουν στους Ιουδαίους που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, μιλώντας στον καθένα στη γλώσσα του «για τα θαυμαστά έργα του Θεού».

Μακάρι το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τη ζωή μας και να μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε με θάρρος  τις δυσκολίες της καθημερινότητας μας. Με τη σκέψη και μόνο πως έχουμε τη βοήθειά του, Φύλακα Άγγελο  σε κάθε βήμα της ζωής μας, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας.

Χρόνια πολλά!

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών