Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο, στεγνό
- 2 ματσάκια μάραθα ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο πράσο χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι καυκαλίθρες ψιλοκομμένο
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 κιλό αλάτι
- ½ κιλό πιπέρι
Για τη ζύμη:
- 185 ml νερό χλιαρό
- ½ πρέζα αλάτι
- 1 ΚΣ ρακί ή χυμό ½ λεμονιού
- 350 γρ αλεύρι σκληρό
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και τα πράγματα για 1 λεπτό.
- Προσθέτω 250 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
- Συνεχίζω με το μάραθο, το μαϊντανό, το άνηθο, τι καυκαλίθρες, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύω και αφήνω να βρουν μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν.
- Αν ένα νερό συμπληρώνω ενδιάμεσα.
- Βγάζω από τη φωτιά, στραγγίζω τα υγρά που έχουν μείνει και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
- Για τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ρακί και ανακατεύω.
- Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Την κόβω σε 4 κομμάτια και αρχίζω να την ανοίγω με τον πλάστη. Ξεκινάω από την πιο παχιά ρύθμιση το βάζω 2 φορές και έπειτα συνεχίζω μια-μια προς την πιο λεπτή (μέχρι το 6 αν το 7 είναι το ελάχιστο). Κάθε φορά πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει, δημιουργώντας τελικά μια λεπτή, σκληρή ζύμη.
- Την απλώνω και τοποθετώ κατά μήκος της μιας πλευράς της, ανά διαστήματα 1 ΚΣ από τη γέμιση.
- Με ένα πινέλο περνάω με νερό τη ζύμη στην άκρη της ζύμης και ανάμεσα από τη γέμιση.
- Γυρίζω τη ζύμη κατά μήκος της άλλης πλευράς και σκεπάζω τη γέμιση.
- Κλείνω τη γέμιση με το φύλλο πιέζοντας να κολλήσει καλά και αφαιρώντας τον αέρα.
- Τα τοποθετώ πάνω σε πετσέτα κουζίνας στο ταψί αφού πρώτα την έχω ραντίσει με αλεύρι.
- Αφού τα βάζω στη σειρά, τα σκεπάζω με μια δεύτερη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα τελειώσω όλα.
- Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή ένταση και τηγανίζω όσα χορτοπιτάκια χωράνε μαζί. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα η μια πλευρά τους, τα γυρίζω και από την άλλη.
- Τα βγάζω πάνω σε μηδενικό χαρτί και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Πηγή: paxxi.gr