Κρήτη: Δύο από τα 83 F-16 Viper παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία

155

Δύο από τα 83 συνολικά F-16 Viper που αναβαθμίστηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία στη 43 Μοίρα που βρίσκεται στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης ολοκληρώνεται το 2027 και μέχρι τώρα τηρείται κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και το πρωτότυπο Ελληνικό F-16 Viper.

Αυτό το μαχητικό θα μεταγγίσει σε όλα τα viper το τελειότερο λογισμικό του τύπου Block 70/72. Τότε, η γραμμή παραγωγής της ΕΑΒ θα συνεχίσει την αναβάθμιση των υπολοίπων μέσα από τα δεδομένα που θα φέρει το λεγόμενο και «005» των ΗΠΑ.

s

Στην Τανάγρα η τελετή παράδοσης έγινε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτοπουλου, της στρατιώτης ηγεσίας αλλά και του Αμερικάνου πρεσβευτή Γιώργου Τσούνη.

«Προάγουμε την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο (…) Έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου, μας σκεπάζουν τα φτερά της Αεροπορίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οποιοσδήποτε επιβουλέας πρέπει να το σκεφτεί αν θα προκαλέσει την τύχη του (…) Οι ουρανοί ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας. Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει», σημείωσε από την πλευρά του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τα κύρια Τεχνικά χαρακτηριστικά του F-16 Viper

  • Ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA
  • Link 16 (ανταλλαγή δεδομένων cripto)
  • Σύστημα αυτοπροστασίας
  • Σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης
  • Λογισμικό για νέα όπλα

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιωργος Σιδερης – ertnews.gr