Εφιαλτικά είναι τα σενάρια που εξυφαίνονται και διαφαίνονται στον – αισθητά μειωμένο υδρολογικά – ορίζοντα για τις άμεσες επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κρήτη. Τα φράγματα, ιδιαιτέρως στην ανατολική Κρήτη, έχουν στερέψει και η αγωνία που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, ευλόγως, είναι το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες.
Ο υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού, με την έλευση των τουριστών, είναι δεδομένο ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων, κυρίως των υποδομών. Η διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων βρίσκεται υπό αίρεση. Το ορατό αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης προοιωνίζεται πολλαπλά προβλήματα και στον πρωτογενή τομέα. Σίγουρη θεωρείται η μείωση της ελαιοπαραγωγής. Η λειψή σοδειά συνεπάγεται και αύξηση της παρουσίας του δάκου στα ελαιόδεντρα, άρα κι ένα νέο “πολεμικό” μέτωπο για τους καλλιεργητές. Απ’ την περιφερειακή αρχή, πάντως, παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, που επιβάλλουν οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον.
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ειρήνη Χουδετσανάκη, μιλώντας στον TEAM FM 102 και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή, απηύθυνε έκκληση περιορισμού του νερού που προορίζεται για άρδευση, δεσμευόμενη πώς γίνεται ό,τι χρειάζεται για την καταπολέμηση του δάκου.
“Επειδή δεν είχαμε καθόλου καλή υδρολογική χρονιά, οι παραγωγοί μας θα πρέπει να είναι φειδωλοί στη σπατάλη του νερού γιατί θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα” ήταν η παραίνεση– προειδοποίηση της κας Χουδετσανάκη.
Η ίδια, εξάλλου, στα μέσα του περασμένου Μάρτη, είχε συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για το συγκεκριμένο, εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που άπτεται – πολλαπλώς- της τοπικής οικονομίας και της βιωσιμότητας πολλών νοικοκυριών.
“Δεν μπορούμε να σπαταλάμε το νερό. Αυτό ξεκινάει από την καθημερινότητά μας. Τα ποτίσματα αντλούν μεγάλη ποσότητα νερού. Είναι ένα σοβαρό θέμα, οι περισσότεροι το γνωρίζουν, για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα” υπενθύμισε η Αντιπεριφερειάρχης, ζητώντας τον περιορισμό της κατανάλωσης απ’ όλους τους κατοίκους.
“Ακόμα και το πόσιμο νερό έχει στερέψει” πρόσθεσε η κα Χουδετσανάκη, έχοντας κατά νου την ανησυχητική εικόνα από το φράγμα Αποσελέμη.
Τα Σχέδια Βελτίωσης
Οι καλλιέργειες έχουν ανάγκες, τα ποτίσματα ωστόσο πρέπει να γίνονται με μέτρο. “Πολλές φορές ανοίγουν οι βάνες και ορισμένοι παραγωγοί ξεχνούν να τις κλείσουν” παρατήρησε η Αντιπεριφερειάρχης, περιγράφοντας μία επιζήμια για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο πραγματικότητα.
Οικονομία, λοιπόν, συνιστά η κα Χουδετσανάκη, προωθώντας τη λύση των Σχεδίων Βελτίωσης. “Υπάρχει ανοικτή πρόταση” ανέφερε, καλώντας τους παραγωγούς “να βοηθήσουν εκεί, γιατί γι’ αυτούς είναι καλό. Ήδη έχουμε κλιματική αλλαγή. Είναι απαραίτητο”.
Κάνοντας λόγο για επενδύσεις μακρόπνοης αποδοτικότητας, εξήγησε: “είναι θετικό να καταθέτουν ένα σχέδιο βελτίωσης και να βάζουν συστήματα που βοηθούν να μην σπαταλάμε πολύτιμους υδάτινους πόρους”.
Το αβέβαιο μέλλον και η ατομική ευθύνη
Ουδείς γνωρίζει τί μας ξημερώνει και πόσο θα κρατήσει το διάστημα της λειψυδρίας. Η προ ετών ανάλογη εμπειρία, ήταν σχετικά ήπιας κλίμακας. “Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό” παραδέχθηκε η κα Χουδετσανάκη. “Η Ισπανία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ξέρουμε του χρόνου πώς θα είναι τα πράγματα; Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η σειρά μας. Άρα, μήπως θα πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που έρχονται;” ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε, σχολιάζοντας : “Όσα έργα κι αν έχουμε, εάν κι εμείς οι πολίτες δεν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία (της εξοικονόμησης), δεν θα γίνει τίποτα”.
Προφανώς, η απόδοση των καλλιεργειών εξαρτάται απ’ το νερό. “Και πριν λίγα χρόνια είχαμε πρόβλημα, αλλά πρώιμα δεν φάνηκε. Στην Ισπανία φάνηκε, γι’ αυτό κι έχουν ακαρπία στο ελαιόλαδο. Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε οι επόμενοι” συνέχισε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, που διατύπωσε την πάγια θέση της: “πρώτα πίνουν νερό οι άνθρωποι, μετά τα ζώα και στο τέλος ποτίζουμε τις καλλιέργειες”.
Η επιστράτευση των κατάλληλων μέσων και τεχνικών που επιβάλλεται να γίνουν δεύτερη φύση μας, κρίνεται απαραίτητη για την εξοικονόμηση του υπερπολύτιμου αγαθού.
“Η λειψυδρία θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στην παραγωγή του ελαιοκάρπου” σημείωσε η κα Χουδετσανάκη, “Πέρσι ήταν πραγματικά μία πολύ καλή χρονιά για τους ελαιώνες της Κρήτης” είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο πώς ακόμα κι αν υπήρχαν βροχοπτώσεις, η επόμενη σεζόν μετά τη βεντέμα συνήθως δεν συνοδεύεται από μεγάλη καρποφορία.
Μιλώντας για το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η Αντιπεριφερειάρχης πρόταξε την αξία της ατομικής ευθύνης ως προς την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της σπατάλης του νερού. “Να γίνει συνείδηση του καθενός μας” ζήτησε η ίδια, λέγοντας: “Το να χρειάζεται καθένας και καθεμία μας ένα πρόστιμο για μην σπαταλά το νερό, νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Πρέπει να έχουμε τη συνείδηση και να πει ότι αυτό το αγαθό πρέπει να το προσέχουμε”.
Ετοιμότητα για το πρόγραμμα δακοκτονίας
Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα δακοκτονίας εξελίσσεται κανονικά. Η περσινή χρονιά κρίνεται πολύ καλή από την περιφερειακή αρχή, διαπιστώνοντας ότι υπήρξε αποτέλεσμα.
“Για να μπορέσεις να προστατεύσεις την παραγωγή θα πρέπει η δακοκτονία που γίνεται να έχει επιτύχει” επισήμανε η κα Χουδετσανάκη. “Χωρίς δακοκτονία, ό,τι παραγωγή κι αν είχαμε, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε το προϊόν”.
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πώς “είμαστε προετοιμασμένοι και για εφέτος, που σίγουρα θα έχουμε λιγότερη παραγωγή”.
Λιγότερη παραγωγή σημαίνει περισσότερος δάκος. “Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των διαγωνισμών” ανακοίνωσε η ίδια. “Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, όταν παραστεί ανάγκη, να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα”.
Η δακοκτονία είναι ένα εργαλείο, χρήσιμο, για την πορεία της ελαιοπαραγωγής και την ποιότητα της εκάστοτε σοδειάς.
Εφέτος είναι οι διαγωνισμοί τριετίας. Σύμφωνα με την κα Χουδετσανάκη, η προκήρυξη για τους τομεάρχες είναι στον ΑΣΕΠ, “οπότε αρχές Ιουνίου θα είμαστε καθόλα έτοιμοι”.
Περιθώριο και περίπτωση κωλυσιεργίας δεν υφίσταται. “Όποτε παραστεί ανάγκη, η Περιφέρεια είναι έτοιμη για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Δεν θα συζητάμε για καθυστερήσεις” διαβεβαίωσε η Αντιπεριφερειάρχης.
“Σε ό,τι προετοιμαζόμαστε, νομίζω ότι προλαβαίνουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι να ερχόμαστε (να δράσουμε) μετά” ήταν η συμβουλή της. “Μετράει πάρα πολύ το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι’ αυτό που έρχεται. Η Περιφέρεια είναι προετοιμασμένη σε κάθετί που έρχεται”.
Πηγή: goodnet.gr