Κλειστό έως στις 27 Σεπτεμβρίου λόγω κορονοϊού και για προληπτικούς λόγους το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου

205

Κλειστό θα παραμείνει έως στις 27 Σεπτεμβρίου το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου καταγράφτηκε κρούσμα κορονοϊού ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

Η εντολή από το υπουργείο ήλθε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr” λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ ήδη ενεργοποιείται η εκπαίδευση εξ αποστάσεως έως ότου ανοίξει και πάλι το σχολείο.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών μέχρι τις 27/9.

Έστω και με καθυστέρηση μιας ημέρας, το αίτημά μας για αναστολή της λειτουργίας του 2ου Δημοτικού σχολείου Βουτών, εξαιτίας του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊου, έγινε δεκτό, καθώς κρίθηκε αναγκαία η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ αποχή του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, μετά από εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεννόηση με τη Δ/νση Α’ θμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα όχι και τόσο γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας, δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας αισθάνεται δικαιωμένος που με τις ενέργειές του μέσα σε ένα 24ωρο, μπόρεσε να κινητοποιήσει τόσους φορείς.

Το αίτημά μας για διενέργεια μαζικού τεστ σε όλο το προσωπικό εξακολουθεί να ισχύει και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να ικανοποιηθεί, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια στο σχολείο.

Ευχόμαστε ότι θα πάνε όλα καλά, λυπούμαστε για την αναστάτωση που θα επιφέρει η αναστολή της λειτουργίας στην καθημερινότητα πολλών οικογενειών, αλλά προέχει η διασφάλιση της υγείας όλων μας, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε τη χθεσινή ειδησιογραφία για το θέμα:

Επιστολή στον Δήμο Ηρακλείου απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών:

“Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και κ.Αντιδήμαρχε,

Με αφορμή το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊου σε εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών Ηρακλείου, σας γνωρίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), βάσει και του Πρωτοκόλλου Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων, δεν προβλέπει τη διενέργεια τεστ COVID στο εκπαιδευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το κρούσμα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. 

Το ΔΣ του Συλλόγου μας ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς την αναστολή λειτουργίας του σχολείου μέχρι να γίνουν τα απαιτούμενα τεστ COVID στο προσωπικό, κάτι που δεν έγινε δεκτό. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο περιστατικό σε Νηπιαγωγείο του Δήμου Μαλεβιζίου, όχι μόνο ανεστάλη η λειτουργία του σχολείου αλλά και οι εκπαιδευτικοί, με πρωτοβουλία του Δήμου, υποβλήθηκαν επιπρόσθετα και σε προληπτικά διαγνωστικά τεστ μοριακού ελέγχου.

Σας επισημαίνουμε ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών φοιτούν δεκάδες παιδιά εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία η δρομολόγηση των σχετικών εξετάσεων. 

Μετά από τα παραπάνω, σας ζητάμε να μας βοηθήσετε, προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να καλύψει το κόστος του τεστ COVID για το προσωπικό του σχολείου μας.

Ως γονείς είμαστε αναστατωμένοι και παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίησή σας ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του σχολείου τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές”.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση τους το το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου& 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών γνωστοποίησαν τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν μετά και τον εντοπισμό του θετικού κρούσματος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

Ενέργειες του Συλλόγου μετά την ενημέρωση για το επιβεβαιωμένο κρούσμα

 • Αποστείλαμε επιστολή προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τη Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία ζητήσαμε τον μαζικό έλεγχο (τεστ) όλου του προσωπικού του σχολείου που ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα τις προηγούμενες ημέρες όταν το σχολείο ήταν κλειστό, καθώς και την ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας του σχολείου προκειμένου να διενεργηθούν οι εν λόγω έλεγχοι. 
 • Επικοινωνήσαμε τόσο με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Α’θμιας Εκπαίδευσης κο Μπελαδάκη και τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Κρήτης κο Καρτσωνάκη, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν έχουν σχετική εντολή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
 • Επικοινωνήσαμε με την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κα Μπορμπουδάκη, λόγω και του ότι πολλοί γονείς του σχολείου μας είναι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα του νησιού, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αλλά και αυτή δήλωσε αναρμόδια για τα τεστ, καθώς αυτό πρέπει να αποφασιστεί από τον ΕΟΔΥ.
 • Επικοινωνήσαμε με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, όπου ο αρμόδιος γιατρός μας εξήγησε ότι από τη στιγμή που οι επαφές του κρούσματος τηρούσαν όλα τα μέτρα προφύλαξης (μάσκα, απολυμαντικά κλπ) και εφόσον καμία από τις επαφές δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, τότε σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο Αναστολής Λειτουργίας Σχολείων, «δεν συνιστάται εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών».
 • Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ηρακλείου κο Αγγελάκη, στον οποίο θέσαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Ηρακλείου της πραγματοποίησης μαζικών τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό. 
 • Επικοινωνήσαμε με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για διερεύνηση κόστους (απαιτούμενος αριθμός τεστ: 33)

Μετά τα παραπάνω, το ΔΣ του Συλλόγου ενεργώντας πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ανακοινώνει τα εξής: 

 • Είμαστε υποχρεωμένοι ως Σύλλογος και ως γονείς να τηρούμε τις αποφάσεις των αρμόδιων Αρχών και να παρακολουθούμε στενά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των σχολείων.
 • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και εσάς τους γονείς για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για εμάς και τα παιδιά μας.
 • Εξετάζουμε την περίπτωση συγκέντρωσης χρημάτων για τη διενέργεια τεστ.
 • Αφού η Πολιτεία θεωρεί ότι δεν απαιτούνται έλεγχοι στην παρούσα φάση και γι’ αυτό και συνεχίζεται η λειτουργία του σχολείου, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποδείξουμε στους γονείς τι θα αποφασίσουν σχετικά με την προσέλευση των παιδιών τους στο σχολείο, παρά τις οχλήσεις που δεχόμαστε.
  Να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας.