Κλείνει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη;

239

Του Ηρακλή Γαλανάκη

Υπαρκτός ο κίνδυνος κλεισίματος και διάλυσης της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, λόγω έλλειψης χρημάτων, προσωπικού, κι ενός “περίεργου” μνημονιακού νόμου.

Αυτό υπογραμμίστηκε χθες βράδυ, μεταξύ άλλων, στη Γενική Συνέλευση της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας από την πρόεδρό της κ. Σοφία Κανάκη και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη.

Από 35 υπαλλήλους που είχε σε μια από τις ενδοξότερες περιόδους λειτουργίας της, εκείνης του αείμνηστου Νίκου Γιανναδάκη, σήμερα έχει μόνο 7 (!!!) και από το καλοκαίρι 6, λόγω συνταξιοδότησης ενός εκ των υπαλλήλων.

Μια από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες σε βιβλία, συλλογές, δωρεές και με ορισμένα αρχεία ΜΟΝΑΔΙΚΑ, κινδυνεύει να κλείσει και να διαλυθεί, αφού αρκετοί είναι αυτοί, κυρίως εξ Αθηνοκεντρικού Κράτους, που εποφθαλμιούν τα πολύτιμα αρχεία της.

Μέγιστη η ευθύνη του εκπαιδευτικού και πνευματικού γενικότερα κόσμου του τόπου μας και φυσικά των πολιτικών εκπροσώπων μας.

Κατανοητό και φυσιολογικό θα σκεφθείτε για τους τελευταίους, αφού, πιθανώς, είτε λόγω κουλτούρας και ελλείμματος παιδείας, είτε επειδή τα βιβλία, οι συλλογές και τα αρχεία δεν ψηφίζουν, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και χρησιμότητα γι’ αυτούς.

Άσε που μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα επειδή στη συντριπτική τους πλειοψηφία περιέχουν και ποσότητες πυρίτιδας που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη δημιουργίας σκεπτόμενων ανθρώπων.

Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, σε κάθε κανόνα μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις.