Καλάβρυτα:  Εκεί που υψώνεται  το πιο λαμπρό μνημείο του Έθνους…

96

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία, βόρεια της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα,  βρίσκεται το πιο λαμπρό μνημείο του Έθνους. Δημιουργήθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Έθνους από τους Τούρκους.  Άλλωστε τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί, υπήρξαν πρωτοπόροι και στον Αγώνα του Εθνους, για την ελευθερία μας. Στα Καλαβρυτινά χώματα του Λιβαρτζίου, της Φροξυλιάς, της Χελωνοσπηλιάς, του Αγριδίου, πρωτοβρόντηξε το καρυοφύλλι. Στην Αγίας Λαύρα, κηρύχθηκε η επανάσταση και ορκίστηκαν οι αγωνιστές, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό» ενώ , ήταν η πρώτη πόλη, που, μετά από μάχη, απελευθερώθηκε. Καλαβρυτινοί πρόγονοι  επίσης, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για το ιδανικό της  ελευθερίας.

Το  επιβλητικό αυτό Ηρώο αποτελείται από  τη σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821, την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους και στην πίσω πλευρά υπάρχει  το Λάβαρο της Επανάστασης.

Στις 25 Μαρτίου 1971, κατά τον εορτασμό των 150 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης και της χιλιετίας της Αγίας Λαύρας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου, το οποίο χρειάστηκε 75 περίπου χρόνια για να  ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο Έθνος.

Μπορεί φέτος λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα να μην γιορτάστηκαν με τιμές και λαμπρότητα  τα προεπαναστατικά γεγονότα που συνέβησαν τότε , όμως  η σκέψη όλων μας  γεμάτη εθνική και πατριωτική υπερηφάνια  στρέφεται  σε όλους εκείνους  τους αγωνιστές και ήρωες του 1821 οι οποίοι θυσιάστηκαν  για την Πατρίδα και την Ελευθερία.