Και όταν δεν μπορείς να αγοράσεις τα σχολικά είδη του παιδιού σου;

795

Η  σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής κρίσης είναι πια καθημερινότητα στις οικογένειες με άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά. Ξεκινάει μία νέα σχολική χρονιά και πρέπει να αγοραστούν τα σχολικά είδη για τους μικρούς μαθητές/τριες.

Όμως το ποσό που χρειάζονται για να καλυφτεί αυτή η βασική ανάγκη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Πώς είναι όμως δυνατό ο άνεργος πατέρας να καταφέρει να αγοράσει για τα παιδιά του τη σχολική τσάντα και τα άλλα είδη που χρειάζονται για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά του παιδιού;

Μπορούμε να κατανοήσουμε την τραγικότητα του πατέρα που έχει επενδύσει στην εκπαίδευση του παιδιού του, αλλά δεν μπορεί να το πάρει μαζί του και να διαλέξει μόνο του αυτά που χρειάζεται. Να γευτεί τη μεγαλύτερη χαρά για τους μαθητές/τριες την αγορά των ειδών που απαιτούνται για τη νέα σχολική χρονιά που σηματοδοτεί και το μεγάλωμα του παιδιού.

Πώς μπορεί άραγε να αισθάνεται αυτός ο πατέρας που πρέπει να καταφύγει στην ελεημοσύνη και να ζητάει να του δώσουν τα είδη που απαιτούνται από εθελοντικές πρωτοβουλίες, συνήθως από δεύτερο χέρι; Πώς να αισθάνεται άραγε που θα στερήσει από το παιδί του τη χαρά να πάρει μόνο του αυτά που θέλει;

Φυσικά κανείς δεν θέλει να υποβαθμίσει τις προσπάθειες όλων των εθελοντικών ομάδων που προσπαθούν με κόπο και χρόνο να μαζέψουν σχολικά είδη και να προσφέρουν αυτά που ένα οργανωμένο κράτος με κοινωνική πολιτική έπρεπε να προσφέρει σε κάθε μαθητή/τρια Έλληνα ή ξένο που θέλει να μάθει την ελληνική γλώσσα και να ενταχθεί στην ελληνική εκπαίδευση.

Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αναλογιστεί ότι σε άλλες χώρες σε συνεργασία με τα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες δίνουν απλά χρηματικές επιταγές για να καλυφθούν αυτά που χρειάζονται τα παιδιά ή τα παρέχει το ίδιο το σχολείο, ώστε να όλοι να φοιτούν  στα σχολεία με αξιοπρέπεια.

Στη χώρα μας δυστυχώς διευρύνεται για μία ακόμη φορά η κοινωνική ανισότητα, ανάμεσα σ’ αυτό που έχει οικονομική δυνατότητα και σ’ αυτόν που δεν έχει.

Ας μείνουμε λοιπόν στην ελπίδα, ότι τουλάχιστον μέσω των εθελοντικών πρωτοβουλιών δεν θα μείνει κανένα παιδί χωρίς σχολικά είδη τη νέα χρονιά που ξεκινά.