Ημέρα Περιβάλλοντος και μικροί μαθητές

261

Της Όλγας Πατεράκη*

Κάθε χρόνο η 5η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος … Πόσοι το γνωρίζουν αυτό; Πιο ουσιαστικά, πόσοι γνωρίζουν την αξία  του περιβάλλοντος και τους τρόπους με τους οποίους το προστατεύουμε; Το περιβάλλον είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε .Είναι ο τόπος που ζούμε, ο αέρας η φύση τα πουλιά.

Όμως  το περιβάλλον  κινδυνεύει..  Οι άνθρωποι με την αλόγιστη χρήση που κάνουν στα αγαθά του το καταστρέφουν μέρα με τη μέρα …

Ας αναλογιστούμε λιγάκι εμείς  ως δάσκαλοι  τί  και πώς μαθαίνουμε τα παιδιά για το περιβάλλον και κυρίως για την προστασία του.

Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο,  όχι μόνο στα πλαίσια αυτής της ημέρας,  αλλά και σε κάθε ευκαιρία   να μιλάμε  στους μικρούς μαθητές μας, για την προστασία του περιβάλλοντος .

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που μπορούμε να “διδάξουμε” στα παιδιά:

  1.   Κάθε μαθητής καλό είναι να  συνειδητοποιήσει μέσα από συζητήσεις στην τάξη και βιωματικές δράσεις  πόσο  αναγκαίο είναι να φροντίζει  για την καθαριότητα της σχολικής τάξης του και της αυλής .
  2. Στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν την αξία της ανακύκλωσης . Είναι αναγκαίο  οι δάσκαλοι ,μαζί  με τους μαθητές   να μπουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης  ..Σε  πολλά  σχολεία έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται τέτοια προγράμματα : υπάρχουν κάδοι  διαφορετικοί για κάθε ανακυκλώσιμο προϊόν και τα παιδιά  διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους και τα τοποθετούν ανάλογα.
  3. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση να γίνει πιο ουσιαστική  μέσα από τη δημιουργία σχολικού κήπου και περιπάτων στη φύση οι μαθητές  να γνωρίσουν και να την  αγαπήσουν .
  4. Όμως και στο  σπίτι υπάρχουν  συνήθειες που οι μικροί μας φίλοι μπορούν να κάνουν για το καλό του περιβάλλοντος  όπως να χρησιμοποιούν λιγότερο νερά στο μπάνιο τους ή να κλείνουν τη βρύση όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους..

Αυτές είναι μόνο, μερικές προτάσεις για το τί μπορούν  να κάνουν οι μικροί μαθητές για την προστασία  του περιβάλλοντος.  Υπάρχουν πολλές ακόμα δράσεις για την προστασία του που μπορεί ο κάθε μαθητής να βρει από μόνος του.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ,ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…

* Η Όλγα Πατεράκη είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών