Η Ρεθυμνιώτισα Σουλτάνα Ευγενία…

164

Η Χασεκί Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Βαλιντέ Σουλτάν (Οθ. Τουρκικά:رابعة كلنوش سلطان) (Τουρκικά: Haseki Emetullah Rabia Gülnûş Valide Sultan, 1642 – 6 Νοεμβρίου 1715) ήταν η πρώτη και η νόμιμη σύζυγος του σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄ και μητέρα των σουλτάνων Μουσταφά Β΄ και Αχμέτ Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Haseki Emetullah Rabia Gülnûş Valide Sultan Aliyyetü’ş-Şân Hazretleri

Η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν γεννήθηκε ως Ευγενία Βόρια στην πόλη του Ρεθύμνου, στην Κρήτη το 1642, όταν το νησί ήταν υπό Βενετική κυριαρχία. Ήταν Ελληνικής καταγωγής, κόρη ενός Ορθόδοξου παπά. Ο οθωμανικός στρατός εισέβαλε στο νησί κατά τη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου.

Συνελήφθη πολύ νεαρή όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το Ρέθυμνο το 1646 και στάλθηκε ως σκλάβα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη και εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της. Της δόθηκε τουρκική και μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι ​​του παλατιού Τοπ Καπί και σύντομα προσέλκυσε την προσοχή του Σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄. Απέκτησαν δύο γιους, τον Μουσταφά Β΄ (1664-1703), τον οποίο γέννησε σε ηλικία 22 ετών και τον Αχμέτ Γ΄ (1673-1736) σε ηλικία 31 ετών. Είχε επίσης τρεις κόρες, την Χατιτζέ Σουλτάν, την Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν και την Φατμά Σουλτάν.

Ο ανταγωνισμός της με την Γκιουλμπεγιάζ Χατούν, μια παλλακίδα του Μωάμεθ, οδήγησε σε τραγικό τέλος. Ο Μωάμεθ Δ΄ ήταν βαθιά ερωτευμένος με την Γκιουλνούς, αλλά όταν η Γκιουλμπεγιάζ μπήκε στο χαρέμι η αγάπη του κλονίστηκε και η Γκιουλνούς ακόμα ερωτευμένη με τον Σουλτάνο έγινε τρελά ζηλιάρα. Μια μέρα, καθώς η Γκιουλμπεγιάζ καθόταν σε έναν βράχο κοιτώντας την θάλασσα, η Γκιουλνούς την έσπρωξε από τον βράχο και πνίγηκε ή σύμφωνα με άλλους διέταξε τον στραγγαλισμό της Γκιουλμπεγιάζ.

Μερικοί συγγραφείς τονίζουν ότι η Γκιουλνούς ήταν ένα αδίστακτο πρόσωπο που προσπάθησε να επιτύχει τον στραγγαλισμό των αδελφών του συζύγου της από άλλες μητέρες, Σουλεϊμάν Β΄ και Αχμέτ Β΄, αφότου γέννησε τον πρώτο της γιο, Μουσταφά, αλλά η μητέρα του συζύγου της Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, εμπόδισε αυτές τις απόπειρες δολοφονίας. Ο Σουλεϊμάν Β΄ ήταν γιος της Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν και ο Αχμέτ Β΄ ήταν γιος της Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν.

Έγινε Βαλιντέ Σουλτάν όταν ο μεγαλύτερος γιος της, Μουσταφά Β΄, έγινε  Σουλτάνος.  Κράτησε τη θέση της κατά την διάρκεια της βασιλείας και των δύο γιων της. Το 1703 της είχε ζητηθεί να εγκρίνει τη διαδοχή του άλλου της γιου, Αχμέτ Γ΄, το οποίο και έκανε.

Το 1709 ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας εγκαταστάθηκε στο Μπέντερ μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την διάρκεια του πολέμου του με την Ρωσία. Η Γκιουλνούς επιθυμούσε να κηρύξει ο Σουλτάνος πόλεμο κατά της Ρωσίας και να συστήσει συμμαχία με τη Σουηδία. Φημολογήθηκε ότι ο Σουλτάνος άκουσε τις συμβουλές της μητέρας του, η οποία είχε μεγάλη επιρροή επάνω του, και αυτό έγινε ως εξής: Ο Κάρολος ΧΙΙ έστειλε τον Stanislaw Poniatowski και τον Thomas Funck ως αγγελιαφόρους του. Αυτοί δωροδόκησαν κάποιον πρώην Γάλλο που ονομαζόταν Goin, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο παλάτι. Ο Goin κανόνισε μία συνάντηση με την προσωπική σκλάβα της Εμετουλλάχ Βαλιντέ Σουλτάν, μια Εβραία γυναίκα, στην οποία έδωσαν μια προσωπική επιστολή προς την Βαλιντέ. Είχαν επίσης χρησιμοποιήσει τον Ούγγρο ευνούχο Horwath ως το πρόσωπο που ευνόησε την προπαγάνδα τους στο χαρέμι. Στις 9 Φεβρουαρίου 1711 η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, καθώς ο Σουλτάνος ​​είχε ενημερωθεί από τη μητέρα του Γκιουλνούς, που τον έπεισε ότι ο Κάρολος ήταν ένας άνθρωπος που αξίζει να ρισκάρεις.

Για 20 χρόνια ήταν Βαλιντέ Σουλτάνα. Πέθανε στις 6 Νοεμβρίου το 1715 στην Αδριανούπολη σε ηλικία 73 ετών κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου της Αχμέτ Γ΄.

Είναι θαμμένη στο Γενί Βαλιντέ Τζαμί, σε έναν τάφο που είναι ανοικτός στον ουρανό.

Πηγή: el.wikipedia.org