Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα!

248

Της Μαρίας Μαυρουδή

Σαράντα μέρες  συμπληρώνονται  σήμερα μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου  και για να μην την ξεχνάμε αλλά  να θυμόμαστε συνέχεια τόσο με το νου όσο και την καρδιά μας τη μεγάλη μας Μητέρα- γιορτάζει  μια από τις πολλές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας που υπάρχουν στην πατρίδα μας: η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα.

Στο νησί των Κυθήρων νότια της Πελοποννήσου δόθηκε για πρώτη φορά αυτή η προσωνυμία, αλλά η Χάρη της εξαπλώθηκε  σε σύντομο χρονικό διάστημα . Εκεί βρίσκεται  ένα από τα πιο γνωστά θεομητορικά προσκυνήματα το οποίο απέχει από τη χώρα 12 χλμ. και χρονολογείται το ΙΔ΄ αι. Το ιστορικό της ίδρυσης του μοναστηριού αναφέρεται παρακάτω.

Σε έναν ερημότοπο του νησιού, που ήταν σχεδόν  ολόκληρος δασωμένος από μυρτιές κι εκεί έβοσκαν ζώα, πήγαινε συχνά  ένας ευλαβής βοσκός. Μια μέρα   ξημερώματα στις 24 Σεπτεμβρίου άκουσε στον ύπνο του μια αόρατη φωνή να του λέει: «Αν με ζητήσης εδώ κοντά ευρίσκεις την Εικόνα μου, και είναι καιρός όπου ευρίσκομαι εδώ δια να δώσω βοήθειαν εις τούτον τον τόπον». Συγκινημένος  ξεκίνησε να ψάχνει  και έτσι βρήκε μέσα στη μυρτιά  την εικόνα της Αειπαρθένου Μαρίας. Προσκύνησε, ευτρέπισε τον τόπο και με όποια οικονομικά μέσα διέθετε έκτισε απέριττο ναό, τοποθέτησε την Εικόνα και την ονόμασε Μυρτιδιώτισσα. Έκτισε ένα κελί και έμεινε και ο ίδιος εκεί. Σιγά σιγά  η φήμη της εικόνας διαδόθηκε και  έγιναν αρκετά θαύματα. Στη συνέχεια ένας ευλαβής μοναχός , ο Λεόντιος, αφιερώθηκε στο χώρο αυτό. Μεγάλωσεκατά πολύ το Ναό, έκτισε κελιά και δημιουργήθηκε η Ιερά Μονή. Η Εικόνα περιβάλλεται με χρυσή επένδυση (1837), με ποικίλες παραστάσεις και κείμενα από την Αγία Γραφή και την Υμνολογία.

Ας έχουμε την χάρη και την ευλογία Της.

Χρόνια πολλά στην Μυρτώ και τη Μυρσίνη, που γιορτάζουν σήμερα…