Η Παναγία η Γοργοεπήκοος  στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Ζαρό

241

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Καθώς επισκέφτηκα το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Ζαρό σήμερα  πέρα από το δέος που ένιωσα καθώς  βρέθηκα στον υπέροχο αυτό τόπο για πρώτη φορά , συγκινήθηκα  βαθύτατα όταν κοίταξα την εικόνα της Παναγιάς της Γοργοεπήκοος  στην αριστερή πλευρά του τοίχου. Η Αγαπημένη Μητέρα  κρατώντας το μονάκριβο γιος της στην αγκαλιά σε κοιτάζει με εκείνο το στοργικό βλέμμα που μονάχα ρίγη συγκίνησης σου προκαλεί.

Η Παναγία μας όπως είναι άλλωστε γνωστό  έχει πολλά ονόματα. Ένα από αυτά  είναι και  Γοργοεπήκοος.  Θεωρείται βυζαντινή προσωνυμία της Θεοτόκου, και σημαίνει «από ψηλά σπεύδουσα και ταχεία βοήθεια

Η Παναγία η Γοργοεπήκοος  είναι θαυματουργή ,  αλλά κυρίως υπακούει  γρήγορα το «αίτημα»  που της απευθύνουν οι πιστοί Της. Γιατρεύει από διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά, φανερώνει  χαμένα αντικείμενα και ανθρώπους, προστατεύει  όλους όσους κινδυνεύουν λυτρώνει από κάθε βάσανο της ψυχής ,θεραπεύει όπου ο πιστός «νοσεί»…  Όλα τα Θαύματα,   και οι παρεμβάσεις Της βρίσκονται  γραμμένα στην εικόνα της, που βρίσκεται  στη Μονή Δοχειαρίου .

Κάθε κερί, που θα ανάψουμε  στη Χάρη Της  κάθε προσευχή, που θα κάνουμε γι’ αυτή,  κάθε δέηση που με πίστη θα είναι  βγαλμένη μέσα από το ψυχή μας  θα είναι για τη Στοργική Μητέρα  μία γρήγορη υπακοή.   Εκείνη θα ακούσει όσα η καρδιά θέλει να πει θα διαβάσει τις καλά φυλαγμένες σκέψεις του νου και θα μεσιτέψει  στον Μονάκριβό της  για την Πραστασία και τη βοήθειά Του και Εκείνος που ποτέ δεν της χαλάει χατήρι  θα πραγματοποιήσει  την επιθυμία μας και την παράκλησή μας. . Ας την επικαλούμαστε  με πίστη πάντοτε, ας ψάλλουμε καθημερινά  την Παράκλησή Της και  βέβαια  ας την πανηγυρίζουμε όπως πραγματικά της αξίζει την ημέρα της εορτής Της, την 1η Οκτωβρίου .

Η Θαυματουργική της Χάρη πάντα δίπλα μας.