Η Μεσαρά στα 1900 με το φωτογραφικό φακό  του Γκιουζέπε Γκερόλα… (Φωτογραφίες)

421

Ο Γκερόλα γεννήθηκε το 1877 και πέθανε το 1938 στην Ιταλία. Το 1900,το Ινστιτούτο επιστημών, γραμμάτων και τεχνών της Βενετίας τον έστειλε σαν επικεφαλής ενός ολόκληρου συνεργείου από ειδικευόμενα άτομα στην Κρήτη, με εντολή να μελετήσει, φωτογραφήσει και καταγράψει τα Ενετικά μνημεία σε όλο το νησί, προτού αυτά καταστραφούν από το χρόνο.
Πράγματι ο Γκερόλα έμεινε δύο χρόνια στην Κρήτη, αφού πήγε από το ένα άκρο της μέχρι το άλλο. Όταν τέλειωσε γύρισε πίσω στη Βενετία, όπου και έδωσε εις το Ινστιτούτο όλη την εργασία του, που με τόσο κόπο και φροντίδα είχε συγκεντρώσει. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του, το Ινστιτούτο έκδωσε χρονικό διάστημα από το 1905,μέχρι και το 1932,ένα θαυμάσιο έργο, που αποτελείται από 4 μεγάλους τόμους βιβλίων, σε μεγάλο σχήμα και σε χαρτί υπερπολυτελείας, με τον τίτλο »Βενετικά μνημεία εις την νήσων Κρήτη». Τα βιβλία αυτά εκδόθηκαν μόνο σε 500 αντίτυπα. (Στοιχεία: Ιωάννης  Μιχ.  Δογάνης).

Η κ. Ελένη Σημαντήρη δημοσίευσε φωτογραφίες του, του 1900, από τις οποίες ξεχωρίσαμε αυτές που αναφέρονται στη Μεσαρά και τις δημοσιεύουμε…