Η λίμνη του Ζαρού στα 1986! Μια φωτογραφία από τα πρώτα βήματα κατασκευής του έργου…

525

Δεν είναι μόνο το Λασίθι όμορφο.
Όλη η Κρήτη όμορφη είναι.
Όμορφες ακρογιαλιές, όμορφα τοπία, όμορφα μνημεία.
Και βέβαια μια λίμνη πάνω σ ένα βουνό, γεγονός που προκαλεί απορία και θαυμασμό, η λίμνη του Ζαρού, είναι από τα πιο όμορφα μέρη, φανταστικός πόλος έλξης επισκεπτών.
Η ομορφιά του τοπίου, η μυστηριώδης ύπαρξη του νερού και η ησυχία της φύσης, συνθέτουνε για όλους μια εικόνα θαυμασμού, χαλάρωσης και απόλαυσης.
Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που ξέρουν ότι αυτή τη λίμνη την έφτιαξα «εγώ».
Ελάτε τώρα, πλάκα κάνω.
Εγώ όπως πάντα, απλά φωτογράφιζα.
Η λίμνη κατασκευάστηκε από τους αφούς Σπανάκη, τα αδέρφια μου δηλαδή Γιάννη και Βαγγέλη (εργολάβοι δημοσίων έργων) το 1986, πάνω στο μεγάλο καλαμιώνα, που μέσα από τα σπλάχνα του, έβγαινε και κυλούσε ποταμός το νερό και χάνονταν.
Για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της (που είναι και το κίνητρο της ανάρτησής μου), στην αναμνηστική φωτογραφία-ντοκουμέντο, όπου διακρίνονται και τα αδέρφια μου (δεξιά με τα καπελάκια) απεικονίζεται φάση από το αρχικό στάδιο της κατασκευής
Αφιερωμένη λοιπόν η αποψινή φωτογραφία – εικόνα, ιστορικής σημασίας, στα φιλαράκια μου , μα και στους τωρινούς και μελλοντικούς ερευνητές της νεώτερης ιστορίας μας.

Κείμενο – Φωτογραφία: Πόπη Σπανάκη, η οποία είναι αδελφή των εργολάβων που κατασκεύασαν τη λίμνη του Ζαρού, του Γιάννη και του Βαγγέλη Σπανάκη