Γιώργος Κουκάκης: Το διακύβευμα των Δημοτικών εκλογών…

1126

Γράφει ο Γιώργος Κουκάκης*

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει πάντοτε μια ξεχωριστή σημασία.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι κάποια πολύπλοκη ανάλυση την οποία διερευνούν οι αρμόδιοι και ερμηνεύουν οι ειδήμονες, οι γνώστες των πολιτικών δεδομένων και αναλύσεων στα μεγάλα τραπέζια των επιτελείων ή στα πάνελ των πολιτικών εκπομπών.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και προφανή.

Το εκλογικό διακύβευμα ευρίσκεται στον απλό και εύλογο συλλογισμό κάθε ψηφοφόρου λίγο πριν πλησιάσει την κάλπη.
Ο μέσος πολίτης έχει την ικανότητα να προσδιορίσει και να κατανοήσει και να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν έναν πολιτικό ηγέτη.

Γιατί οι συγκεκριμένες εκλογές θεωρούνται καθοριστικές;

Τι είναι αυτό που προσδίδει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ιδιαίτερη σημασία, και στη βάση ποιων γνωρισμάτων και αναγκών της επόμενης μέρας καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν τον φορέα της εντολής;

Ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ο επόμενος Δήμαρχος;

Κυρίως: χρειάζεται να είναι πολιτικός κατ’ επιλογήν ή κατά συνθήκη, να είναι αυτόφωτος ή ετερόφωτος;

Αλλά και για ποιους λόγους είναι αυτό σημαντικό;

Πρέπει να διαθέτει σαφή πολιτική εμπειρία, γνώση, παράλληλα να τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης και σεβασμού.

Να έχει αποδείξει ότι διατηρεί την αποφασιστικότητα, τη πολιτική τόλμη να λάβει δύσκολες αποφάσεις, όταν αυτό είναι επιβεβλημένο, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους που είναι πιθανό να υποστεί.
Να έχει τεκμήρια ικανότητας διοίκησης και ηγετικά χαρακτηριστικά σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα μας και τον τόπο μας.

Να έχει τη δεινότητα της πειθούς στους ξένους συνομιλητές του για τα ζητήματα και τα συμφέροντα της περιοχής μας, αλλά και να μπορεί να συνεργασθεί αποτελεσματικά.

Να πρέπει να μπορεί και να έχει την επιδεξιότητα να σχοινοβατεί στα συνδυαστικά ανοιχτά ζητήματα της οικονομίας.

Να μπορεί να υπομένει, αλλά και να συνδιαλέγεται με άπαντες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ακόμα και με εκείνες που στέκονται αδίκως επικριτικά απέναντί του.

Να απαιτείται, ο περίγυρος ή η μεγάλη πλειοψηφία των συνεργατών που δυνητικά θα αξιοποιήσει ως Δήμαρχος να διαθέτουν γνώση, εμπειρία και θάρρος.
Να θεμελιώνει σε στέρεες βάσεις την οικονομική ανάκαμψη, που δυστυχώς δεν επετεύχθη την τελευταία πενταετία.

Να έχει υπερβεί κατάλοιπα του παρελθόντος που δίχασαν την τοπική κοινωνία.
Σε λίγες μέρες, όταν ο ψηφοφόρος προσέλθει στα εκλογικά κέντρα, σε ποιον από τους κυρίαρχους υποψηφίους θα βάλει τον πολυπόθητο σταυρό, ποιος ανταποκρίνεται στα περισσότερα και πλέον σημαντικά από τα ως άνω ερωτήματα; Ποιος είναι εκείνος που με ανοιχτά και σε εξέλιξη όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή παρέχει, εν τέλει στον μέσο πολίτη το αίσθημα της ηρεμίας και μπορεί να δώσει εγγυήσεις για σιγουριά, προστασία και ταυτόχρονα για τη διαφύλαξη της προοπτικής για μια δημιουργική και γόνιμη περίοδο;

Με όλα τα πιο πάνω υπόψη καλή ψήφο σε όλους μας.

* Ο Γιώργος Κουκάκης γιος του Αντωνίου Κουκάκη και της Ελβίτας Βολικού με καταγωγή από την Πόμπια, είναι πτυχιούχος Πληροφορικής, κάτοχος δυο Μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής και Εκπαιδευτής Ενηλίκων.

Κατά την περίοδο 2012-2014 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Φαιστού στον τομέα Επικοινωνίας, Δια Βίου Μάθησης και του Πολιτισμού συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην υλοποίηση ενός μεγάλου εγχειρήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης εκατοντάδων πολιτών, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν, καθιστώντας τον Δήμο Φαιστού πρωτοπόρο Πανελλαδικά.

Παράλληλα συμμετείχε σε πολλές δράσεις προβάλλοντας το Δήμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Ως «ενεργός πολίτης» στηρίζει έμπρακτα τον εθελοντισμό προσφέροντας, όποτε του ζητηθεί, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του προς την τοπική κοινωνία.

Η δυναμική της περιοχής και οι προοπτικές της σε συνδυασμό με την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε με την ενασχόλησή του στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης τον ώθησαν να συμμετέχει ενεργά στην πρόσκληση της Μαρίας Πετρακογιώργη -Ανυφαντάκη και του συνδυασμού «Φαιστός Ενεργοί Πολίτες», ώστε να ακουστεί η φωνή των νέων ανθρώπων. Προσδοκά η υποψηφιότητά του να αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Υιοθετώντας νέες ιδέες και προτάσεις, στόχος του είναι να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της.