Γίγαντες στη χύτρα ταχύτητας (βίντεο)

75

Συστατικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 καρότα
  • 3 στικ σέλερι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο κότας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 700 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • ελιές
  • παστή ρέγγα
  • ψωμί

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε τους γίγαντες σε μπολ με νερό, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε 12 ώρες να μουλιάσουν.
  • Τοποθετούμε τη χύτρα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα καρότα σε λεπτά μισοφέγγαρα, το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες και τα βάζουμε στην χύτρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε τα φύλλα από το σέλινο, τον πελτέ και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα και το νερό.
  • Σουρώνουμε τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε στη χύτρα.
  • Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη για να μαγειρέψουμε τα όσπρια και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τη βαλβίδα ώστε να αποσυμπιεστεί η χύτρα. Εναλλακτικά αφού, σβήσουμε τη φωτιά, αφήνουμε 5-10 λεπτά για να αποσυμπιεστεί μόνη της.
  • Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι ή μπούκοβο, ελιές, παστό, ελιές, ψωμί.

Πηγή: akispetretzikis.com