Γιατί να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο;

831

Πολλοί άνθρωποι εντάσσουν στη διατροφή τους τα τηγανιτά φαγητά. Ο λόγος είναι ότι παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα αλλά κυρίως ότι είναι εύγεστα.
Όμως, η συχνή κατανάλωση τηγανισμένων τροφών οδηγεί σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές νόσους.

Παρόλα αυτά, νέες έρευνες, όπως αυτή στην Βρετανία, αποκαλύπτουν πως όσα άτομα ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, στην οποία πολλά φαγητά τηγανίζονται με ελαιόλαδο, τείνουν να μην αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σφαξ στην Τυνησία, οι οποίοι εξέτασαν τέσσερα είδη ελαίων τα  ηλιέλαια, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο και εξευγενισμένο ελαιόλαδο, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιο από τα προηγούμενα μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα του σταθερή κάτω από επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες, παρατήρησαν ότι το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο υπέστη τη μικρότερη αλλοίωση στις φυσικοχημικές του ιδιότητες ενώ το ηλιέλαιο τη μεγαλύτερη.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η επαναλαμβανόμενη θέρμανση οδηγεί σε αλλαγές στη δομή του ελαίου και δημιουργεί νέες ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές.

Οι ανακοινώσεις  αυτές, σκοπό έχουν όχι μόνο να ενημερώσουν τα νοικοκυριά για τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία η επαναλαμβανόμενη επιλογή λάθος ελαίου, αλλά πολύ περισσότερο  για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συχνές “επισκέψεις” σε εστιατόρια, τα οποία ως επί το πλείστον τηγανίζουν με το ίδιο ηλιέλαιο περισσότερες από μια φορές.

Πηγή: olivenews.gr