Γιάννης Σπανάκης: Ο Λασιθιώτης εργολάβος που έκανε μεγάλα έργα στη Μεσαρά…

1215

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσίευσε η Μαρία Ελένη Νικηφόρου στο neakriti.gr.

Αφορούσε το Λασιθιώτη εργολάβο Γιάννη Σπανάκη, που κατασκεύασε μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Μεσαρά.

Έργα που στέκουν ακόμα και σήμερα, χωρίς προβλήματα…

Στον τόπο μας, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έφτιαξε το μεγάλο έργο του αναδασμού (Μοίρες – Πετροκεφάλι – Πόμπια – Πέρι – Αληθινή), τη λίμνη του Ζαρού και ένα σημαντικό αποστραγγιστικό έργο στο Μαγαρικάρι…

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ για τα έργα της Μεσαράς:

Μεταξύ, λοιπόν, των έργων που ολοκληρώνει με επιτυχία στην Κρήτη είναι η Γ’ Ζώνη Μεσαράς. «Στην περιοχή από Μοίρες μέχρι Πόμπια και Πετροκεφάλι το έδαφος ήταν ελώδες. Και τότε είχε γίνει ένας αναδασμός και έπρεπε τα χωράφια να καλλιεργηθούν…», μου εξηγεί. «Το τι τραβήξαμε σε εκείνο το έργο είναι απερίγραπτο: Αρκεί να σας πω ότι χρησιμοποιήσαμε πάνω από 300 χιλιάδες κυβικά αμμοχάλικα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι αγροτικοί δρόμοι», αναφέρει. Στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στις Μοίρες δημιουργεί, επίσης, το υπόγειο δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής.

Κάτι που μου αρέσει στον κ. Γιάννη είναι η μετριοφροσύνη του. Κι αυτό γιατί, μου μιλάει για το πολύ σημαντικό έργο της δημιουργίας της τεχνητής λίμνης του Ζαρού, σα να είναι κάτι εύκολο ή συνηθισμένο. «Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαρού ολοκληρώσαμε, επίσης, αρκετά έργα οδοποιίας και υδραυλικά έργα», συνεχίζει.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο κ. Γιάννης “έσωσε” το χωριό Μαγαρικάρι: «Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν τα σπίτια. Έτσι, φτιάξαμε, πάνω από το χωριό, ένα χαντάκι 500 μέτρων μήκων και 15 μέτρων βάθος, που το γεμίσαμε με σωλήνες και άμμο και, πράγματι, λύθηκε το πρόβλημα», αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ