«ΓΕΡΓΕΡΗ» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1944 – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

501

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φραγκίσκος Σωμαρακάκης
Έχουν περάσει 75 χρόνια που τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 25 αθώα θύματα.

Κάθε χρόνο τις ημέρες αυτές, το χωριό μας θυμάται και τιμά τους νεκρούς του, διοργανώνοντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής στα αθώα θύματα.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 8-8-2019 με την έκθεση ζωγραφικής που παρουσίασαν στην Πέρα Βρύση τα παιδιά του χωριού μας με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ζαχαριουδάκης Φυλακτής, όσοι επισκέπτες παρακολούθησαν την έκθεση μόνο θετικά σχόλια είχαν να πουν για τους νέους μας ζωγράφους.

Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής η ομάδα των εικαστικών της Γέργερης, ζωγράφισε στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας.
Την Παρασκευή 9-8-2019 έγινε κρητικό γλέντι (που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες) με τους χωριανούς μας καλλιτέχνες, Ψαρουλάκη Κωστή (λύρα), Τσακαλάκη Δήμο (λαούτο), Καλαϊτζάκη Γιώργη (μαντολίνο), Καψάλη Μανώλη (πνευστά) και Παντερή Νίκο (κιθάρα).
Το Σάββατο 10-8-2019 η θεατρική ομάδα “Ο ΑΠΟ ΜΙΜΩΝ” (από τους κάτω Ασίτες) παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το έργο “Ο ΜΠΑΚΑΛΌΓΑΤΟΣ” σε σκηνοθεσία του Ζερβάκη Μανώλη.
Την Δευτέρα 12-8-2019 έγινε η 14η Συνάντηση ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΑΓΡΑΥΛΟΥΝΤΕΣ ΚΡΗΤΗ-ΠΟΝΤΟΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Η εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός μέσα από την αγάπη του κόσμου για 14η συνεχόμενη χρονιά, είχε και φέτος μεγάλη προσέλευση και όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση απόλαυσαν τους καλλιτέχνες τους χωριού μας αλλά και πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος, ενώ η νεολαία του χωριού μας και όχι μόνο, χόρεψαν στους ρυθμούς των πνευστών οργάνων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα σε μουσικούς και κατασκευαστές (πνευστών οργάνων), με το κοινό, στον χώρο των παλιών κατασκηνώσεων Γέργερης με θέμα τα πνευστά.
Οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση ήταν οι: Γιάννης Ντομπρίδης, Παναγιώτης Ζηκίδης, Γιώργος Μακρής, Σεραφείμ Μαρμαρίδης
Απ’ την Κρήτη: Μικροί Ασκομαντουράρηδες Γέργερης, Κωστής Μουζουράκης, Γιώργος Καψάλης, Μανώλης Καψάλης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης, Γιάννης Τρευλάκης, Δαμιανός Βασιλάκης, Αντώνης Γεωργιλαδάκης, Μανώλης Σκουτέλης, στην παρέα ήταν και ο Μανώλης Παπαδάκης.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη 13-8-2019, με παιδικά δρώμενα, με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, σε διαδρομές στα σοκάκια της Γέργερης.
Την Τετάρτη το πρωί 14-8-2019, θα γίνουν οι τιμητικές εκδηλώσεις στην μνήμη των 25 εκτελεσθέντων (καλούνται όλοι οι χωριανοί, αλλά και φίλοι της Γέργερης, να τιμήσουν με την παρουσία τους, τις τιμητικές εκδηλώσεις, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι στα αθώα θύματα που εκτελέσθηκαν άδικα).
07:00 θεία λειτουργία στην Κερά,
08:15 πομπή με την σημαία στην μνήμη των 25 εκτελεσθέντων από τον τόπο κράτησης τους.
10:00 επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο εκτέλεσης τους και κατάθεση στεφάνων.
10:30 ποδηλατοδρομία (με την επιμέλεια της Ξημεράκης Μελτίνης & Τεριζάκης Έλενας) αφιερωμένη στην μνήμη τους, από τα παιδιά.
Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το ίδιο βράδυ, με Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Μιχάλη & Δημήτρη Κουνάλη στις παλιές κατασκηνώσεις του χωριού μας.