Υλικά
για το σιρόπι:
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 φλούδα πορτοκάλι
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 1 κ σ μέλι +έξτρα για το πασπάλισμα
για τα μελομακάρονα:
- 1 & 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κ γλ σόδα μαγειρική
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κ σ κανέλα τριμμένη
- 1/2 κ γλ γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κούπες αλεύρι μαλακό
- 1 κ γλ μπέικιν πάουντερ
- καρύδια χοντροκοπανισμένα
Βήματα
- Ξεκινώ με το σιρόπι. Τοποθετώ όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (εκτός του μελιού) και βράζω το σιρόπι για 2 λεπτά (από την ώρα που θ’ αρχίσει να κοχλάζει).
- Μετά τα δύο λεπτά αποσύρω το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτω το μέλι κι ανακατεύω.
- Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το αραβοσιτέλαιο και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω απαλά.
- Στην κούπα με το χυμό πορτοκάλι προσθέτω τη σόδα κι ανακατεύω.
- Ρίχνω τον χυμό στα έλαια και συνεχίζω προσθέτοντας το κονιάκ, όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
- Ανακατεύω απαλά.
- Στη συνέχεια προσθέτω την άχνη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω με το χέρι.
- Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτω εναλλάξ και σιγά σιγά το αλεύρι με το ψήσιμο.
- Ζυμώνω απαλά για να ομογενοποιήσω κι αυτό το μείγμα.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται για να μην βγάλει το μείγμα τα έλαια του και επίσης φτιάχνουμε ισομεγέθη μελομακάρονα για να έχουμε επιτυχία στο ψήσιμο.
- Χαράζω απαλά την επιφάνεια με ένα πιρούνι κάνοντας το κλασσικό σχέδιο.
- Τοποθετώ σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 20 περίπου λεπτά.
- Βγάζω τα μελομακάρονα από το φούρνο.
- Τα αφήνω για ένα λεπτό στο ταψί και στη συνέχεια τα μπουτώ μέσα στο σιρόπι.
- Τα αφήνω εκεί για 1,5 με 2 λεπτά περίπου, αφού τα φέρω μερικές βόλτες για να σιροπιαστούν απ’ όλες τις πλευρές.
- Τοποθετώ τα μελομακάρονα στην πιατέλα, ραντίζω με έξτρα μέλι και πασπαλίζω με τα καρύδια.
Πηγή: mothersblog.gr