Ερωτήματα και φόβοι για τα mRNA εμβόλια: Αλήθειες και ψέματα…

1192

Γράφει ο Αλ. Καμπουράκης

Τ. Αναπλ. Δ/ντής Κλινικής Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας ΠΑΓΝΗ

Τ. Συντονιστής Δ/ντής Παιδιατρικής κλινικής Αγ. Νικολάου

Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού των εταιριών Pfizer-BioNtech και Moderna περιέχουν σαν δραστικό συστατικό το μόριο mRNA, το οποίο φέρει τις οδηγίες ή ακόμη πιο απλά, τη συνταγή, με βάση την οποία τα κύτταρα μας, θα συνθέσουν την πρωτεϊνη–ακίδα του κορωνοϊού. Αυτή την πρωτεϊνη την αναγνωρίζει σαν ξένη ο οργανισμός μας και το ανοσολογικό μας σύστημα φτιάχνει αντισώματα εναντίον της, τα οποία εξουδετερώνουν το ιό, όταν αυτός μας μολύνει και έτσι δεν του επιτρέπουν να μας προκαλέσει νόσο.

Μήπως έγιναν πολύ βιαστικά, σάτρα-πάτρα και κατά συνέπεια δεν έχουν μελετηθεί καλά  και είναι επικίνδυνα;

Η αλήθεια είναι, ότι από την ανακάλυψη του mRNA το 1961 μέχρι την παρασκευή και έγκριση  αυτών των εμβολίων το 2021, πέρασαν 60 ολόκληρα χρόνια έρευνας, στην οποία δαπανήθηκαν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και πολλοί ερευνητές εβίωσαν μεγάλες απογoητεύσεις. Στο διάστημα αυτό προσπάθησαν πολλές ερευνητικές ομάδες να βάλουν ατόφιο και λειτουργικό το μόριο του mRNA μέσα στα ζωντανά κύτταρα, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο με την τεχνολογία που υπήρχε τότε. Ο πρώτος που είχε την ιδέα να το χρησιμοποιήσει θεραπευτικά,  ήταν ο Έλληνας βιοχημικός, καθηγητής στο University College του Λονδίνου Γρηγόριος Γρηγοριάδης το 1971.  Δεν τα κατάφερε όμως, γιατί η τεχνολογία της εποχής του δεν μπορούσε, να βοηθήσει αυτό το εγχείρημα. Έτσι πέρασαν τα χρόνια μέχρι το 2005, που οι  καθηγητές στη ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Katalin Kariko και Drew Weisman πέτυχαν  το μέχρι τότε ακατόρθωτο. Να βάλλουν το mRNA ατόφιο και λειτουργικό μέσα στα ζωντανά κύτταρα. Αυτό το μεγάλο επίτευγμα έγινε στα εργαστήρια τους. Από κει και πέρα άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του mRNA στην κατασκευή εμβολίων και την εφαρμογή του στην θεραπευτική πράξη. Στο χρονικό διάστημα, που ακολούθησε, ιδιαιτέρως  δε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση και δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια, για να μπορέσει η φαρμακοβιομηχανία, να παράγει μαζικά σε τεράστιες ποσότητες τα εμβόλια και να τα μεταφέρει με ασφάλεια στα πέρατα του κόσμου. Συμπερασματικά τα mRNA εμβόλια έχουν προσπάθειες 60 ετών, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν σε ύψιστο βαθμό τα τελευταία  15 και ιδιαιτέρως τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν είναι δηλ κάποια προχειροδουλειά κάτω από την πίεση του επείγοντος.

Είναι τα mRNA εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά;

Οι μελέτες, που απαιτούνται, για να πάρουν αυτά τα εμβόλια άδεια κυκλοφορίας, έγιναν κανονικότατα σύμφωνα με το αυστηρότατο νομικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π Ο Υ), που απορρέει από την Διακήρυξη του Ελσίνκι και τα νοσοκομεία, στα οποία έγιναν, επιλέχθηκαν από τον Π Ο Υ με βάση συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για την ικανότητα τους να διεξάγουν κλινικές μελέτες. Η άδεια για την κυκλοφορία τους δόθηκε μετά από ενδελεχή και αυστηρό έλεγχο των προκλινικών και κλινικών μελετών από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι αρχές αυτές είναι στην Ευρώπη η Επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων (EMA) και στην Αμερική ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η μέχρι τώρα εφαρμογή τους έχει δείξει, ότι τα εμβόλια έναντι της νόσου Covid-19 είναι δραστικά και ειδικότερα προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση, την διασωλήνωση και τον θάνατο, και της μετάλλαξης Δέλτα περιλαμβανομένης, οι δε  παρενέργειες τους, στην συντριπτικότατη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήπιες και κατά συνέπεια αποδεκτές. Η γνώση αυτή  έχει προκύψει από τις εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η μόνη επιστημονική αλήθεια, που ισχύει αυτή τη στιγμή, που γράφεται αυτό το κείμενο.

Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό, για να δούμε αν μας πειράξει το έμβόλιο;

Όχι, γιατί δεν υπάρχει καμιά ειδική εξέταση, που να μας πει, πως θα αντιδράσει το σώμα μας στο εμβόλιο. Επομένως, αν ο υποψήφιος για εμβολιασμό είναι υγιής, δεν χρειάζεται καμιά εξέταση. Αν κάποιος είναι ασθενής μπορεί, να κάνει τις εξετάσεις, που κάνει περιοδικά για την παρακολούθηση της νόσου του, εφ’ όσον έχει έλθει η ώρα να τις κάνει.

Μήπως τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNA μας;

Όχι, γιατί το mRNA, που περιέχει το εμβόλιο, δεν μπαίνει καθόλου στο πυρήνα των κυττάρων μας, όπου βρίσκεται πολύ καλά προφυλαγμένο το DNA μας. Το  mRNA του εμβολίου πηγαίνει κατ’ ευθείαν στα ριβοσωμάτια των κυττάρων μας (τα οποία είναι έξω από τον πυρήνα) και συνθέτει την πρωτεϊνη ακίδα του κορωνοϊού και μόλις τελειώσει την σύνθεση της, διασπάται και αποβάλλεται από τα ούρα.

Μήπως περιέχουν Μικροτσιπσ;

Αυτό είναι το μεγάλο ψέμα. Τα κοινώς λεγόμενα τσιπάκια είναι μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα, κατασκευασμένα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και έχουν επιφέρει επανάσταση και μεγάλη ώθηση στην ηλεκτρονική, στην βιολογία και στην ιατρική σε όφελος του ανθρώπου. Το μέγεθος τους είναι περί τα 5 χιλιοστά ή και μεγαλύτερα. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα απλό παράδειγμα είναι το τσιπάκι των ηλεκτρονικών πιεσόμετρων, με τα οποία μετράμε την πίεση μας. Οι αφελείς που λένε, ότι τα περνούν με τα εμβόλια και ότι μ’ αυτά θα μας βρουν πρώτους τα όπλα σε περίπτωση πολέμου, πρέπει να σκεφτούν πρώτα απ’ όλα, ότι δεν χωρούν να περάσουν από την βελόνα του εμβολίου.

Περιέχουν στοιχεία ανθρωπίνων εμβρύων ή άλλες τοξικές ουσίες;

Αυτό κι’ αν είναι παραμύθι. Αυτό το παραμύθι κατασκευάσθηκε επιτηδείως από τους παραφραστές της επιστήμης. Πάτησαν στο γεγονός ότι ο ιός της ερυθράς πρωτοκαλλιεργήθηκε το 1960 σε ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα, γιατί τότε δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί σε άλλα κύτταρα. Απογόνους αυτών των εμβρυικών κυττάρων έχομε και σήμερα με συνεχείς ανακαλλιέργειες. Τα κύτταρα αυτά προήλθαν από έμβρυα, που δεν ήταν βιώσιμα. Γιατί όταν το έμβρυο είναι βιώσιμο απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο να πάρεις οτιδήποτε από πάνω του. Ο γιατρός έχει υποχρέωση να το υποστηρίξει κάνοντας τα πάντα για να το μεγαλώσει. Γι’ αυτό έχουν καθιερωθεί και ειδικές μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών.

Πήραν λοιπόν οι επιτήδειοι διαστρεβλωτές της αλήθειας, το γεγονός ότι ο ιός της ερυθράς πρωτοκαλλιεργήθηκε σε ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα και διαδίδουν ότι σκοτώνουν έμβρυα για να φτιάξουν εμβόλια ή ότι τα εμβόλια περιέχουν έμβρυα ή στοιχεία εμβρύων. Πρέπει να γνωρίζομε ότι όλα τα εμβόλια είναι πεντακάθαρα και περιέχουν αυτό και μόνο αυτό, που αναγράφεται στη συσκευασία και στο εσώκλειστο χαρτάκι τους. Τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν οι διάφοροι είναι ψέματα κακοήθη.

Μήπως τα εμβόλια είναι εμβρυοτοξικά;

Οι μελέτες και η γνώση και η εμπειρία, που έχουν προκύψει από την μέχρι σήμερα χρήση τους, λένε  όχι. Μοναδική, ίσως, εξαίρεση είναι το εμβόλιο της ερυθράς, για το οποίο ο κίνδυνος είναι μόνο θεωρητικός, επειδή ο ιός του εμβολίου είναι εξασθενημένος, γεγονός που σημαίνει ότι έχει χάσει την ικανότητα του να προκαλεί νόσο. Και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως ούτε μία περίπτωση συγγενούς ερυθράς οφειλόμενης στον εξασθενημένο  ιό του εμβολίου, το εμβόλιο της Ερυθράς  δεν γίνεται, ούτε στα παιδιά του περιβάλλοντος της εγκύου γυναίκας κατά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης.

Μήπως τα εμβόλια βλάπτουν την γονιμότητα;

Όχι. Κανένα εμβόλιο δεν είναι γοναδοτοξικό και κανείς δεν έχει γίνει στείρος από τα εμβόλια, που έχει κάνει κατά την παιδική του ηλικία, ούτε θα γίνει στείρος από τα εμβόλια του κορωνοϊού. Το θέμα αυτό είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο. Απεναντίας, αν δεν έχει γίνει το εμβόλιο της παρωτίτιδας, ένα ποσοστό των αρρένων, που θα νοσήσουν από παρωτίτιδα, θα πάθουν στείρωση

Επειδή τα εμβόλια mRNA είναι κάτι καινούριο, μήπως βλάπτουν μακροπρόθεσμα;

Είναι αδύνατο το μόριο του mRNA , που μπαίνει με το εμβόλιο στα κύτταρα μας, να μας προκαλέσει μετά από πολλά χρόνια κάποια ζημιά, για δύο λόγους:

1ον . Το σώμα μας συνθέτει και αποδομεί συνεχώς, μέρα και νύκτα,  εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά μόρια mRNA, γιατί κάθε πρωτεϊνη για να συντεθεί θέλει το δικό της mRNA και οι πρωτεΐνες του σώματος μας είναι μερικές (5-6) εκατοντάδες χιλιάδες. Άρα το mRNA δεν είναι ένα άγνωστο στον οργανισμό μας μόριο.

2ον. Αλήθεια, τι κακό μπορεί να μας κάνει, μετά από πολλά χρόνια, μια ουσία, που ούτως ή άλλως, δεν είναι τοξική και που μένει στο σώμα μας για λίγες μόνο μέρες; Γιατί όπως είπαμε παραπάνω το mRNA μόλις συνθέσει την πρωτεϊνη ακίδα του ιού, διασπάται και αποβάλλεται από τα ούρα.

Κάνουν τα εμβόλια αυτισμό;

Άλλο μεγάλο παραμύθι. Ο μύθος αυτός ξεκίνησε από μια δημοσίευση του Άγγλου ιατρού Andrew Wakefield στο περιοδικό Lancet, στην οποία ισχυριζόταν ότι 12 παιδιά, που είχαν κάνει το εμβόλιο Ιλαράς- Ερυθράς-Παρωτίτιδας (Το γνωστό MMR) εμφάνισαν εντεροπάθεια (δηλ φλεγμονή του εντέρου) και λόγω της εντεροπάθειας έπαθαν αυτισμό, επειδή, όπως έλεγε, το έντερο τους απορροφούσε τοξικές ουσίες, που έβλαπταν τον εγκέφαλο. Από τον έλεγχο των περιστατικών που έγινε, γιατί το θέμα ήταν πολύ σοβαρό, βρέθηκε ότι:

1ον. Μερικά από τα 12 παιδιά είχαν τον αυτισμό πριν να κάνουν το εμβόλιο.

2ον . Άλλα από τα 12 παιδιά εμφάνισαν την εντεροπάθεια, μετά την εμφάνιση του αυτισμού και όχι πριν τον αυτισμό, όπως ισχυριζόταν ο Andrew Wakefield.

3ον. Ότι  ο γιατρός είχε  χρηματοδοτηθεί από κύκλους αντιεμβολιαστών.

Μετά από την απόδειξη της επιστημονικής απάτης, το περιοδικό απέσυρε την δημοσίευση και από τον γιατρό αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος δια παντός. Και αυτό είναι, αν θέλετε, ένα πολύ καλό παράδειγμα του γεγονότος, ότι στην επιστήμη υπάρχουν κανόνες και λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν μπορεί να γράφει ο καθένας, ότι αυτός θέλει. Τι σημαίνει αυτό; Να έχομε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να μην είμαστε δύσπιστοι, όπως  είναι μερικοί σήμερα, ακούοντας ανθρώπους, που είναι παντελώς ανεύθυνοι.