Έφη Κουτεντάκη: Οι νέοι στο τιμόνι της επιχειρηματικότητας

294

Σε περιόδους ύφεσης και οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης, και ειδικά η επιχειρηματικότητα των νέων, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της διεξόδου τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως στη χώρα μας οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να αφήνουν πίσω τους τη λογική του «βολέματος» και να επιδιώκουν τη ενασχόληση τους με τον επιχειρηματικό τομέα. Οι νέοι πλέον δεν ζητούν από το κράτος αποκλειστικά χρηματοδότηση αλλά ζητούν μεταρρυθμίσεις, μείωση γραφειοκρατίας και αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στον επιχειρηματία.

Η στήριξη των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την περιφερειακή αρχή. Μία προσπάθεια που δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια στήριξης των νέων και της μείωσης της ανεργίας, αλλά αποτελεί θέση μας να στηρίξουμε όλες τις υγιείς προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο νησιού.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας η περιφέρεια Κρήτης έχει στόχο να ενισχύσει δράσεις που προέρχονται από νέους.

Η επιβράβευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών, ερευνητών που συμβάλλουν στην προώθηση δράσεων καινοτομίας η επιβράβευση καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και η ενίσχυση πιλοτικών εφαρμογών είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα η ολοκληρωμένη υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων (παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών – παροχή χώρου πρώτης εγκατάστασης – λειτουργίας) δίνει δυνατότητες στους νέους να μείνουν στην Κρήτη να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες με έμφαση στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση.

Είναι ξεκάθαρο πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μπροστά μας μια νέα γενιά που προβληματίζεται γόνιμα, επιζητά την καινοτομία, οραματίζεται και θέλει να τολμήσει και να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη του τόπου. Όλοι εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε και να της εξασφαλίσουμε τα εφόδια να τη βοηθήσουμε να δράσει και όχι να …αποδράσει από τον τόπο της.