Διχασμένη η FDA για την τρίτη δόση σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα

77

Αίσθηση προκάλεσε στα μέσα Σεπτεμβρίου η δημόσια διαφωνία στελεχών της FDA με την πολιτική που είχε προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση για τρίτη δόση σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα.

Κορυφαίοι ειδικοί της FDA και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν με άρθρο τους στο Lancet ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δικαιολογούν τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ανεμβολίαστων πληθυσμών, είπαν.

Μάλιστα τα δύο στελέχη της FDA που υπογράφουν το άρθρο – η Μάριον Γκρούμπερ, διευθύντρια του Γραφείου Έρευνας Εμβολίων, και ο Φιλ Κράουζε αναπληρωτής διευθυντής του ίδιου γραφείου – πρόκειται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τις επόμενες εβδομάδες, μια απόφαση που σύμφωνα με τους New York Times οφείλεται εν μέρει στη δυσαρέσκειά τους με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Reuters, η FDA έχει διχαστεί για το θέμα, με την εκτελούσα χρέη διευθύντριας Τζάνετ Γούντκοκ να υποστηρίζει τη διάθεση τρίτης δόσης κόντρα στη γνώμη άλλων ειδικών της υπηρεσίας.

Η FDA αναμένεται να υιοθετήσει αυτή την εβδομάδα τη σύσταση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία απέρριψε το αίτημα για αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό και συνέστησε επαναληπτικό εμβολιασμό μόνο για τα άτομα 65 ετών και άνω και όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Ποιες χώρες συνιστούν τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Το Ισραήλ έγινε στις 29 Αυγούστου η πρώτη χώρα που προσφέρει ενισχυτική δόση σε όλα τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα άνω των 12 ετών, έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Σχετικά λίγες χώρες ακολουθούν τη στρατηγική της αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό: Ρωσία, Αυστρία, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Reuters.

Ποιες χώρες χορηγούν τρίτη δόση μόνο σε ευπαθείς ομάδες

Πολύ περισσότερες είναι οι χώρες που συνιστούν αναμνηστική δόση μόνο σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τους ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες όπως το υγειονομικό προσωπικό.

Αυτό συμβαίνει σε Βέλγιο, Βρετανία, Καναδά, Κίνα, Δανία, Εκουαδόρ, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Νότια Κορέα και Ισπανία, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικές περιπτώσεις

Ορισμένες χώρες συστήνουν ενισχυτικές δόσεις για τους λήπτες κινεζικών εμβολίων της Sinovac και της Sinopharm: Καμπότζη, Χιλή, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη και Τουρκία.

Πηγή: in.gr