Διαφορετικότητα! Η γοητεία της ζωής

2295

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Διαφορετικότητα μία λέξη τόσο οικεία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,  αλλά ταυτόχρονα τόσο δύσκολη ως προς την αποδοχή της.

Όλοι μας  είμαστε διαφορετικοί  τόσο ως προς τα γενικότερα εσωτερικά  χαρακτηριστικά , όσο και προς τα χαρίσματα που διαθέτει η  ψυχή μας .Άλλωστε αυτή είναι η γοητεία της ζωής  να υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι , διαφορετικά ενδιαφέροντα , να ακούγονται διαφορετικές απόψεις.

Όμως στην πραγματικότητα είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα του άλλου με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται αυτή;

Συγκεκριμένα θα αναφερθώ σε ένα πραγματικό περιστατικό που ανέφερε η παιδαγωγός  κ. Αθηνά Σηφάκη την περασμένη Τετάρτη στο Πολύκεντρο Μοιρών κατά τη διάρκεια του βιβλίου «Ο Αυτός» το οποίο απευθύνεται στη διαφορετικότητα που παρουσιάζουν τα παιδιά που έχουν μαθησιακή η κάποια μορφή σωματική δυσκολία.

Η κυρία Σηφάκη με συγκίνηση μας κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία όπου ένα κορίτσι  κορόιδευε το συμμαθητή της στο νηπιαγωγείο όπου φοιτούσαν, γιατί ήταν διαφορετικός  από την ίδια   αφού βρισκόταν στη φάσμα  του λειτουργικού  αυτισμού.

Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες που είχε η συμπεριφορά στου κοριτσιού στη ψυχή του αγοριού το οποίο  δίνει  καθημερινά το δικό του αγώνα για να επιβεβαιώσει σε ένα κόσμο τις περισσότερες φορές σκληρό κ αδιάφορο προς αυτό. Για να μπορέσουμε έστω για λίγο να διαβάσουμε τη ψυχή των γονιών του συγκεκριμένου αγοριού που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον πιο ανθρώπινο στο παιδί τους.

Έχουμε πραγματικά αρκετά δρόμο μπροστά μας ώστε εμείς οι ενήλικες να αποδεχτούμε το διαφορετικό ,  δηλαδή το σημείο εκείνο που κάνει τον συνάνθρωπό μας ξεχωριστό, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να αποδεχτούν το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι  είναι μοναδικοί και ταυτόχρονα ίσοι.

*             Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Μοιρών