Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του Γυμνασίου Ασημίου: Θέλουμε ανοιχτά ασφαλή σχολεία

203

Από το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του Γυμνασίου Ασημίου πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:

Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του Γυμνασίου Ασημίου αποφάσισε ομόφωνα να προβεί σε κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία ορίζοντας ένα Πρωτόκολλο που αναμφισβήτητα δεν εγγυάται μια ασφαλή για την υγεία όλων εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10/1/2022, εμπιστευόμενοι τους ειδικούς και σεβόμενοι την απόφαση των αρμοδίων για συνέχιση των δια ζώσης μαθημάτων μετά τις γιορτές, προσήλθαμε στα μαθήματα κανονικά και ακολουθώντας το Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

Ήδη μετά από τρεις μέρες μαθημάτων νοσούν αρκετοί συμμαθητές μας ή μέλη της οικογένειάς τους καθώς επίσης και καθηγητές μας. Η διασπορά του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή μας με πολλούς συνανθρώπους μας να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακόμα περισσότερους να ασθενούν.

Η απόφασή μας για κατάληψη είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης και της απογοήτευσής μας για τα «μέτρα ασφαλείας» με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία. Από την πρώτη μέρα σημειώθηκε έκρηξη κρουσμάτων και, ασχέτως αν οφείλονταν στις εορταστικές εξόδους, τα σχολεία έγιναν τόπος ταχείας μετάδοσης του ιού, ενώ, είναι γεγονός, ότι αν  τα σχολεία δεν άνοιγαν ο ιός θα περιοριζόταν σε μικρότερο πληθυσμό.

Ο συνωστισμός που δημιουργείται στις αίθουσες όπου συνυπάρχει αριθμός μαθητών αρκετά μεγαλύτερος από τη χωρητικότητά της συμβάλλει στην υπερμετάδοση του ιού με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα, ακόμα και σε μαθητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ήδη νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα τμήματα υπολειτουργούν καθημερινά καθώς μεγάλη μερίδα μαθητών σπεύδει να ελεγχθεί με rapid test, χάνοντας μαθήματα, ενώ και οι εκπαιδευτικοί, όσοι δεν νοσούν, δεν μπορούν να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν το μάθημά τους σωστά και αποτελεσματικά με τη συμμετοχή όσων μαθητών προσέρχονται στο σχολείο.

Είναι, επίσης, απαράδεκτο να επιβαρύνονται οι γονείς μας το κόστος των συχνών rapid tests καθώς είναι αδύνατον και καθόλου ασφαλές να περιμένουμε πλήθος ανθρώπων στο τοπικό Κ.Υ., τη μοναδική δημόσια δομή που εξυπηρετεί δωρεάν μεγάλο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα στα σχολεία δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Παιδείας να παίζει με τις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας:

-να ανακαλέσει την απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν ώστε να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια

-να μειώσει το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων σε μικρότερο από το 50%+1 για αναστολή λειτουργίας τμήματος, για την υγεία όλων

-να προμηθεύσει μάσκες υψηλής προστασίας σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό

-να επιτρέψει τον δωρεάν έλεγχο rapid tests μαθητών και εκπαιδευτικών

 

Ασήμι, 13/1/2022                                    Το 15μελές Μ.Σ. του Γυμνασίου Ασημίου