Χταπόδι πλοκάμι με παραδοσιακή χυλοπίτα

126

Υλικά:

700 γρ. πλοκάμια χταποδιού
200 γρ. χυλοπίτες
130 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής σε ροδέλες (ή Καλαμών μεγάλες)
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ροδέλες
400 γρ. ντομάτες στον τρίφτη περασμένο στο σουρωτήρι
70 γρ. πιπέρια κόκκινη σε ροδέλες
70 γρ. πιπέρια πράσινη σε ροδέλες
60 γρ. πράσο ψιλοκομμένο μισοφέγγαρο
180 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο με κρεμμύδι
550 γρ. νερό
1 κουτ. γλυκού, αλάτι
1 συμπυκνωμένο ζωμό λαχανικών

Προετοιμασία:

Βγάλτε το χταπόδι από τη συσκευασία και βάλτε το σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά.
Σκεπάστε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου.
Το χταπόδι έχει αποψυχθεί μόλις αποκτήσει τη σχετική ελαστικότητά του.

Εκτέλεση:

Σε νερό που βράζει ρίχνετε λίγο αλάτι και βράζετε τις χυλοπίτες βάσει των οδηγιών του παρασκευαστή. Μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνετε και τις λαδώνετε ελαφρώς με φρέσκο λάδι για να μην κολλήσουν.

Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα μέχρι να γυαλίσουν και κατόπιν ρίχνετε τα πλοκάμια και τις πιπεριές. Προσθέτετε τις ελιές, την τριμμένη ντομάτα, το κονκασε, τον ζωμό λαχανικών, το νερό και το αλάτι.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε το σκεύος.

Σιγοβράζετε για περίπου 35’ λεπτά ελέγχοντας συνεχώς τα υγρά του φαγητού. (Αν χρειάζεται μπορείτε να προσθέσετε 100 γρ. νερό ακόμα και να συνεχίσετε το βράσιμο για ακόμα 8’ περίπου).

Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε τις χυλοπίτες.

Ανακατεύετε προσεκτικά και σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: lovefish.gr