«Χρόνια Πολλά στα παιδιά με τα κόκκινα…»

1820

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν.

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου θεωρείται το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Το Κίνημα αποτελείται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC)και τους Εθνικούς Συλλόγους (NS) με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.

Η ιδέα γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν απέναντι στους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859. Η Διεθνής Επιτροπή δημιουργηθηκε τότε από μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι είχαν φιλανθρωπική διάθεση συνεχίζοντας τη δράση της και μετά το Σολφερίνο. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός»  προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε ως ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.

Το 1919 όλοι  οι Σύλλογοι Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς να υπάρχει κάποια  πολιτισμική ή εθνική διάκριση ήταν ο βασικός σκοπός  και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού.

Σήμερα θεωρείται   η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας, γεγονός που επιστεγάζεται από την απονομή τριών βραβείων Νόμπελ στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (1917, 1944, 1963).

Συγχαρητήρια και στα παιδιά με τα κόκκινα  της περιοχής μας τους Ε θελοντές Σαμαρείτες  του ΕΕΣ Μοιρών οι οποίοι  χθες το βράδυ ξέχασαν την κούραση της ημέρας κ έδωσαν το δυναμικό τους παρόν  στο λιμάνι των Καλών Λιμένων προκειμένου να προσφέρουν ένα ζεστό τσάι  και λίγα λόγια ανακούφισης σις 53  ταλαιπωρημένες ψυχές που άραξαν εκεί κυνηγώντας ένα καλύτερο όνειρο ζωής. Τι και αν είναι από άλλη χώρα; Τι και αν πιστεύουν σε άλλο Θεό;Τι και αν μιλάνε άλλη γλώσσα;Είναι αδέρφια μας κ χρειάζονται τη βοηθειά μας , Χωρίς αντάλαγμα . Χωρίς όφελος. Γιατί το βλέμμα ευγνωμοσύνης και το φωτεινό  χαμόγελο όλων όσων χρειάζονται  βοήθεια είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

Μπράβο παιδιά! Να είστε καλά και να συνεχίσετε το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ σπουδαίο έργο σας,

Χρόνια πολλά στον Ερυθρό Σταυρό!

Χρόνια πολλά στην ανιδιοτελή προσφορά των Εθελοντών.

*             Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών