Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο (βίντεο)

24/12/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χριστουγεννιάτικη κοτόσουπα
0
SHARES
Share on Facebook

 

Υλικά Συνταγής

Για τα μπισκότα

675 γραμμ. αλεύρι

150 γρ. βούτυρο

75 γραμμ. καστανή ζάχαρη

75 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 αυγά

150 γρ. μέλι

2 κ.γλ κοφτά τζίντζερ (σε σκόνη)

1 κ.γλ κοφτό γαρύφαλλο (σε σκόνη)

3 κ.γλ κανέλα

1½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ

3 βανίλιες

1 κ.γλ κοφτό αλάτι

Για το γλάσο

4 ασπράδια (150 γραμμ.)

800 γρ. άχνη ζάχαρη

3-4 κ.σ χυμό από λεμόνι

1 κ.γλ κρεμόριο (θα το βρείτε στο σουπερμάρκετ)

Για τη διακόσμηση

κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Διαφορά ζαχαρωτά

(smarties-marshmallows-πουράκια-καραμέλες-Χριστουγεννιάτικα γλυφιτζουράκια κτλ)

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το πατρόν για το χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο

Για το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο (Gingerbread house), πρώτα φτιάχνουμε το πατρόν. Μετράμε και κόβουμε σε χαρτί τα κομμάτια για το σπιτάκι στις παρακάτω διαστάσεις και όπως φαίνονται στη φωτογραφία.

Μπροστινός τοίχος: 8 εκ. ύψος + 12.5 εκ. η διαγώνιος για την σκεπή x 14,5 εκ. πλάτος (2 φορές)

Πλαϊνός τοίχος: 16 εκ. x 8 εκ. (2 φορές)

Σκεπή: 20 εκ. πλάτος x 14 εκ. ύψος (2 φορές)

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το baking powder, τις βανίλιες και την κανέλα. Μόλις αφρατέψει το βούτυρο, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπάμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε το μέλι.

Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μίξερ και τα χτυπάμε όλα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Μόλις γίνει ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ και το πλάθουμε ελάχιστα με τα χέρια μας. Το χωρίζουμε σε 3-4 ίσα μέρη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.

Bγάζουμε από το ψυγείο μόνο το ζυμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά και το μαλακώνουμε λίγο με κυκλικές κινήσεις. Το ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο αλευρωμένα φύλλα λαδόκολλας, σε πάχος 0,5 εκ.. Kόβουμε με τα πατρόν και ένα μυτερό μαχαιράκι τα σχήματα μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Προσοχή. ΔΕΝ ξεχνάμε να κάνουμε στις σκεπές δυο μικρές τρύπες στο πάνω μέρος σε ίση απόσταση (όπως φαίνονται οι δυο λευκές βούλες στα παρόν της φωτογραφίας) ώστε να περάσουμε την κορδελίτσα από μέσα μετά το ψήσιμο .

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, για 10-15  λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το γλάσο του gingerbread house (royal icing)

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν και να κάνουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε το λεμόνι. Αρχίζουμε σιγά σιγά και ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη στην οποία έχουμε ανακατέψει και το κρεμόριο. Το μείγμα θα αρχίσει να σφίγγει. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει μια παχιά κολλώδη υφή σαν μια σφιχτή γυαλιστερή μαρέγκα. (Δεν θέλουμε να ρέει). Τότε είναι έτοιμο για χρήση. Το αποθηκεύουμε σε σακούλες κορνέ ή γενικά σε σακούλες πλαστικές χωρίς να παίρνει αέρα.

Aν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε ένα μέρος από το λευκό royal icing σε μικρότερα μπολ και να τα χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Γεμίζουμε μια η περισσότερες σακούλες ζαχαροπλαστικής με ότι μύτες κορνέ και σχέδια εμείς επιθυμούμε.

Για να στήσετε το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο με το royal icing

Για να στήσουμε το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο με το royal icing, τοποθετούμε σε μια βάση τον έναν προστινό τοίχο, έχοντας βάλει με το κορνέ λίγο γλάσο στο κάτω μέρος του τοίχου αλλά και επάνω στη βάση στο σημείο ακριβώς που τον τοποθετούμε. Έπειτα παίρνουμε τον πλαϊνό τοίχο και βάζουμε στη βάση, αλλά και στις δύο πλαϊνές μεριές γλάσο. Κολλάμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η μία πλευρά του πλαϊνού τοίχου, να ενώνεται με την άκρη της μέσα πλευράς του μπροστινού τοίχου.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους τοίχους, έτσι ώστε να είναι όλοι οι τοίχοι κολλημένοι μεταξύ τους.

Όταν σταθεροποιηθεί το σπιτάκι, και παγώσει το γλάσο μας, τοποθετούμε το κορνέ στη σκηνή ακριβώς στο σημείο που θα ενωθεί με το υπόλοιπο σπιτάκι.

Συμβουλή: Περνάμε μέσα από τις δυο τρύπες της πρώτης σκέψης από μια κορδελίτσα και περνάμε μέσα από τις άλλες τρύπες της άλλης σκεπής τις ίδιες κορδέλες αντίστοιχα. Στην ουσία θέλουμε να ακουμπήσουμε τις δυο σκεπές ταυτόχρονα και να κολλήσουμε με το γλάσσο. Έπειτα με λίγη βοήθεια, κάνουμε από έναν φιόγκο στην κάθε μια κορδέλα από πάνω ώστε να μην αρχίσουν να πέφτουν και να κρατούνται οι σκεπές από το υπόλοιπο σπιτάκι μέχρι να παγώσει το γλάσσο.

Μυστικά για το μπισκοτόσπιτο

Αν θέλουμε να στολίσουμε το μπροστινό τοίχο και τις σκεπές βάζοντας πόρτα παράθυρα κλπ, καλό θα ήταν να τον διακοσμήσουμε πριν ξεκινήσουμε να στήνουμε το σπιτάκι μας. Μόλις παγώσει το γλάσο και η δική μας κίνηση τότε ξεκινάμε να στήνουμε.

Τα πατρόν μπορούμε να τα φτιάξουμε είτε σε κάποιο φύλλο χαρτί Α4 σκέτο η πλαστικοποιημένο, είτε σε χαρτόνι. Προσέχουμε να μη λερωθεί με μολύβι ή στυλ, η πλευρά που θα ακουμπήσει στο ζυμάρι μας (η οποία πρέπει πάντοτε να είναι καθαρή).

Για να φαίνεται το σπιτάκι ακόμη πιο Χριστουγεννιάτικο, μπορούμε να κάνουμε έξτρα royal icing και να απλώσουμε απαλές κινήσεις γύρω από το σπιτάκι για να φαίνεται σαν χιόνι.

Με τα σοκολατένια πουράκια μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο δρόμο έξω από το σπίτι ή να σχηματίσουμε μια στιβάδα από ξυλαράκια.

Συμβουλή: Για πολύ πιο εύκολο στήσιμο κάνουμε στο πατρόν της σκεπής δύο τρύπες όπως φαίνεται στη φωτογραφία (λευκές βούλες), κόβουμε και ψήνουμε το ζυμάρι έχοντας κάνει αυτές τις τρύπες.

Πηγή: argiro.gr

Previous Post

Χριστουγεννιάτικη κοτόσουπα

Next Post

Φτιάξτε νόστιμα μελομακάρονα – Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλλο

Next Post
Φτιάξτε νόστιμα μελομακάρονα – Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλλο

Φτιάξτε νόστιμα μελομακάρονα - Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλλο

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ