Χριστέ μου, πως άντεξες! Ποια είναι τα παιδιά από τα Σκούρβουλα που κλαίνε πάνω από τον τάφο της μάνας τους το 1944

315

Στις 17 Ιουνίου του 1945, με διαταγή του τότε Προέδρου της Κυβέρνησης Πέτρου Βούλγαρη συγκροτείται η Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, όταν οι μνήμες αλλά και τα αποτελέσματα της ναζιστικής θηριωδίας ήταν ακόμα νωπά και τα κατέγραψε, με στόχο να μην σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας.

Πρόκειται για μια επιτροπή, η αποστολή της οποίας είναι να μεταβεί στην Κρήτη και να προχωρήσει στην «διαπίστωση των υπό των Γερμανών και Ιταλών κατά τη διάρκεια της Κατοχής διαπραχθεισών ωμοτήτων εν Κρήτη». Την Επιτροπή αποτελούν ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, και οι καθηγητές Ιωάννης Καλλιτσουνάκης και Ιωάννης Κακριδής. Ως βοηθητικό μέλος της επιτροπής συμμετέχει ένας Κρητικός φωτογράφος, ο Κωνσταντίνος Κουτουλάκης

Η Επιτροπή έφτασε και στα Σκούρβουλα, όπου τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί είχαν περάσει σκορπώντας το θάνατο και εκτελώντας κυρίως γυναίκες!

Η λεζάντα στη φωτογραφία με αριθμό 268 το γράφει καθαρά:

Έξι αδελφάκια θρηνούν στον τάφο της σκοτωμένης μάνας τους στα Σκουρβουλα.

Βλέποντας τον πόνο τους, μόνο δάκρυα σου έρχονται στα μάτια!

Χριστέ μου, πως το άντεξες…

Ο κ. Κώστας Καμπουράκης, με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο f/b «διάβασε» και συμπλήρωσε τα πρόσωπα του λείπουν από την φωτογραφία και που είναι:

*          Στον τάφο η Μαρία Πουλινάκη. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944.

*          Σύζυγος της και πατέρας των παιδιών ο Γεώργιος Πουλινάκης. Γεννήθηκε το 1900 και σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα το Σεπτέμβριο του 1984. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί τον είχαν σε καταναγκαστηκά έργα στο Αεροδρόμιο Τυμπακίου.

*          Τα παιδιά της φωτογραφίας είναι από αριστερά: Ερμιόνη, Ελένη, Μανώλης, Αντώνης, Κατίνα και Ευαγγελία.

Τις πληροφορίες για τα πρόσωπα της φωτογραφίας έδωσε ένα από τα εικονιζόμενα παιδιά που είναι ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκουρβούλων κ. Αντώνης Πουλινάκης.