Μια από τις αρχαιότερες τροφές του ανθρώπου, με ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομία των Κρητικών, είναι οι χοχλιοί.
Πολύ εύστοχα η Μαρία («Σκουτάρι» Κριτσάς) επισημαίνει ότι «οι χοχλιοί, μαγειρεμένοι είτε σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά εποχής, χόρτα ή χόντρο είτε σκέτοι, μετατρέπονται σε εκλεκτά εδέσματα. Χάρις τα πλούσια θρεπτικά τους συστατικά συνέβαλαν στην επιβίωση του λαού σε περιόδους υποδούλωσης και οικονομικής ανέχειας, ενώ ισορροπούν τη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Μάλιστα, η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων του νησιού και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου συσχετίστηκαν μέσα από έρευνες εκτός από το ελαιόλαδο και με τη συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών! Το φαγητό μας ας γίνει το φάρμακό μας», είναι, για μια ακόμα φορά, η προτροπή της.
Πηγή: anatolh.com