«Ανθρωποκτονία» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

754

Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

«Τρόπος θανάτου»

Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία», στο πεδίο «τρόπος θανάτου». Η δημοσιοποίησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από συνδυασμό παραγόντων: της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, και πώς είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.

Η ιδιωτική αυτοψία

Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε όχι μόνο εξαιτίας της πίεσης από το γόνατο που ασκήθηκε στο λαιμό του από αστυνομικό της Μινεάπολης, αλλά και λόγω των άλλων αξιωματικών που τον βοήθησαν να τον κρατήσει κάτω, σύμφωνα με ιδιωτική αυτοψία.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τους τους γιατρούς Michael Baden και Allecia Wilson.

Ο Φλόιντ σύμφωνα με την αυτοψία πέθανε από «ασφυξία λόγω συμπίεσης του λαιμού» και χωρίς υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

«Οχι μόνο το γόνατο στο λαιμό του αστυνομικού ήταν η αιτία του θανάτου του, αλλά και το βάρος των άλλων δύο αστυνομικών στην πλάτη του, οι οποίοι όχι μόνο εμπόδισαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό του, αλλά και τη ροή του αέρα στον εγκέφαλό του», δήλωσε ο Antonio Ο Romanucci, δικηγόρος της οικογένειας.

Ο Benjamin Crump, ο κύριος δικηγόρος της οικογένειας, δήλωσε ότι τα ιατρικά αρχεία έκτακτης ανάγκης έδειξαν ότι ο Φλόιντ ήταν ήδη νεκρός στη σκηνή του εγκλήματος.

«Για τον Τζορτζ Φλόιντ, το ασθενοφόρο ήταν η νεκροφόρα του» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα διέφεραν ουσιαστικά από όσα έχουν πει οι εισαγγελείς σχετικά με τα συμπεράσματα του ιατρικού εξεταστή της κομητείας του Χένεπιν. Η ποινική καταγγελία που κατατέθηκε στην υπόθεση ανέφερε ότι η αυτοψία της κομητείας «δεν αποκάλυψε φυσικά ευρήματα που να υποστηρίζουν τη διάγνωση τραυματικής ασφυξίας ή στραγγαλισμού».

Και άλλοι παράγοντες…

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στο θάνατο του Φλόιντ, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και της υπέρτασης.

Ομως ο Δρ Baden ανέφερε ότι «η αυτοψία δείχνει ότι ο Φλόιντ δεν είχε κανένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που προκάλεσε ή συνέβαλε στο θάνατό του. Αυτό επιβεβαιώνεται από πληροφορίες που παρέχονται στον Δρ Wilson και εμένα από την οικογένεια».