Ανοιχτή επιστολή του γιατρού κ. Αλ. Καμπουράκη, προς τους αρνητές του εμβολιασμού έναντι της νόσου Covid 19 (συμπληρωμένο)

1972

Γράφει ο Αλέξανδρος Καμπουράκης γιατρός, τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Κλινικής Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας ΠΑΓΝΗ και τ. Συντονιστής Δ/ντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Tώρα και 2 χρόνια περίπου όλη η οικουμένη δοκιμάζεται από μια σοβαρή υγειονομική, οικονομική κρίση, την πανδημία της νόσου Covid 19. Ο κορονοϊός SAR S ‑ C oV ‑ 2 έχει σκορπίσει πανικό και ανασφάλεια σε όλες τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές τάξεις, διαταράσσοντας δραματικά την καθημερινή ζωή, την παγκόσμια οικονομία, τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο. Η απορρύθμιση της ζωής έχει πάρει τόσο δραματικές διαστάσεις, ώστε να μην τελούνται πλέον ούτε τα μυστήρια της χριστιανικής πίστης μας, τουλάχιστον όπως τα έχουμε βιώσει από τα παιδικά μας χρόνια. Θρησκευτικοί γάμοι , βαπτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, τελετές γίνονται κάτω από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την συγκράτηση της πανδημίας. Άλλη δραματική όψη της κοινωνικής απορρύθμισης είναι το γεγονός, ότι βαριά πάσχοντες στα νοσοκομεία δεν μπορούν να έχουν ούτε μια επίσκεψη και την συμπαράσταση των προσφιλών τους προσώπων. Δεν μπορούν να τους δουν ούτε νεκρούς. Τα φέρετρα είναι σφραγισμένα. Περίπου 4.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους προς το παρόν και η επέλαση του ιού συνεχίζεται Στη μέση του καλοκαιριού και ενώ περιμέναμε όλοι ότι θα είχαμε μια ύφεση της πανδημίας, αυτή συνεχίσθηκε δριμύτερη με μεταλλαγμένη μορφή (μετάλλαξη δέλτα). Ο κορωνοϊός με περιβαλλοντικές θερμοκρασίες περί τους 40 βαθμούς Κελσίου δεν πτοήθηκε καθόλου. Μ’ αυτά τα δεδομένα το φθινόπωρο και το χειμώνα, εποχές κατά τις οποίες η μετάδοση του ιού ευνοείται τα μέγιστα από τις καιρικές συνθήκες, η ζωή θα πολύ πιο δύσκολη και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες το μέλλον φαίνεται αβέβαιο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα μόνο υποστηρικτική θεραπεία παρέχουν. Θεραπεία που να σκοτώνει τον ιό, όπως κατά κόρο έχει τονισθεί, δεν υπάρχει.

Μοναδικός τρόπος να αναχαιτισθεί η πανδημία είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Όσοι αγαπούν το εαυτό τους και τους δικούς τους ανθρώπους πρέπει να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς και φόβους έχουν και να σπεύσουν επειγόντως να εμβολιασθούν. Να κλείσουν τα αυτιά τους στα κηρύγματα των αντιεμβολιαστών. Αυτοί οι άνθρωποι, συνήθως δεν είναι καν γιατροί, αλλά άλλων ασχέτων προς την Ιατρική επαγγελμάτων,  όπως κάποιοι ιερωμένοι, ιερομόναχοι, μοναχές, θιασώτες εναλλακτικών θεραπειών, κάποιοι εκπαιδευτικοί, κάποιοι γιατροί, νοσηλευτές ή υπηρετούντες στον ευρύτερο υγειονομικό χώρο. Παραφράζοντας επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλές φορές διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις , παρασύρουν ένα αριθμό πολιτών σε ένα κίνημα, που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, το αυτό-αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είναι άνθρωποι που πρέπει να χαρακτηρισθούν λίαν επιεικώς ανεύθυνοι. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκφράζουν ισχυρή δυσπιστία προς τις κατεστημένες κρατικές και μη κρατικές δομές και έχουν αναπτύξει στο έπακρο την πίστη στην ιδέα ότι μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν το καλύτερο για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Οι ηγέτες αντιεμβολιαστές προβάλλουν ανησυχίες για την υγεία των παιδιών και  την γονιμότητα, προτείνουν «εναλλακτικές θεραπείες» (συνήθως οι ομοιοπαθητικοί γιατροί) και συνδέουν τα εμβόλια με θεωρίες συνωμοσίας, επιζητούν δε τη δημόσια προβολή με την διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι δε μελέτες τους δεν δημοσιεύονται ποτέ σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Και το φαινόμενο αυτό δεν σημερινό. Έχει τόσα χρόνια ιστορία, όσα έχουν  και τα εμβόλια. Κλασσικό παράδειγμα στην ιστορία έχει μείνει η περίπτωση του  Καναδού γιατρού Alexander Ross, ο οποίος τον 18ο αιώνα τόνιζε ότι η ευλογιά δεν ήταν πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία, γιατί, όπως ισχυριζόταν, δεν ήταν ιδιαίτερα μεταδοτική. Σ’ ένα φυλλάδιο της εποχής έγραφε  με κεφαλαία γράμματα για τον εμβολιασμό έναντι της ευλογιάς: «Θλιβερό θέαμα! Άνθρωποι οδηγούνται σαν ηλίθια ζώα στην καταστροφή». Επιπλέον τόνιζε ότι ήταν ο μοναδικός γιατρός που τολμούσε να πει την αλήθεια.  Η πραγματικότητα που γνωρίζομε σήμερα είναι ότι η θνητότητα από την νόσο ήταν τότε περί το 30% και ότι αυτή η νόσος εκριζώθηκε παγκοσμίως με το εμβόλιο, που πρώτος χορήγησε  ο  Edward Jenner, ο οποίος τιμάται σήμερα από την ιστορία της ιατρικής για την ανακάλυψη του, ως ο πατέρας των εμβολίων. Εκείνη όμως την εποχή ο Edward Jenner λοιδορήθηκε και χλευάσθηκε τόσο από την Εκκλησία όσο και από γιατρούς. Αργότερα αποδείχθηκε ότι την ώρα που ο Ross κατηγορούσε το εμβόλιο της ευλογιάς, ο ίδιος είχε εμβολιασθεί και ότι η θέση του έναντι του εμβολίου είχε καθορισθεί από την σφοδρή επιθυμία του για δημόσια προβολή. Αυτό βεβαίως σχολιάσθηκε εκτεταμένα από τον Καναδικό τύπο εκείνης της εποχής. Δυστυχώς άλλη ποινή δεν υπήρξε. Μόνο ο δημόσιος εξευτελισμός.

Ένα είναι σίγουρο: Ότι οι αρνητές των εμβολίων δεν γνωρίζουν από εμβόλια, ακόμη κι’ αν είναι γιατροί, πολύ δε περισσότερο αν δεν είναι καθόλου γιατροί.

Για παράδειγμα, κάποιοι ιερωμένοι, μοναχοί και μοναχές,(ευτυχώς μειοψηφία στις τάξεις του κλήρου), λένε στους πιστούς να μην εμβολιασθούν, μερικοί δε, όπως ακούγεται, αποκλείουν τους εμβολιασμένους πιστούς από το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, λέγοντας τους ότι τους έχουν περάσει με το εμβόλιο τσιπάκι. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία επίσημα έχει συστήσει τον καθολικό εμβολιασμό, τονίζοντας στην επίσημη ανακοίνωση της, ότι «Ὁ ἐμβολιασμός ἀποτελεῖ μέγιστη πράξη εὐθύνης ἀπέναντι στόν συνάνθρωπο, ἐνῶ τό ἐμβόλιο κατά τοῦ κορωνοϊοῦ δέν ἔρχεται σέ καμία ἀντίθεση μέ τήν Ἁγιογραφική, Πατερική καί Κανονική διδασκαλία τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας». Και καταλήγει ότι, τά μέλη τῆς Ἐκκλησίας μποροῦν ἐλεύθερα, σύμφωνα μέ τήν ὑπόδειξη τοῦ ἰατροῦ τους, νά ἐπιλέξουν τήν πράξη τοῦ ἐμβολιασμοῦ, δίχως τόν ὁποιονδήποτε φόβο ὅτι αὐτή ἡ ἐπιλογή θά ἔχει ἐπίπτωση στή σχέση τους μέ τόν Θεό καί τήν Ἐκκλησία ἤ καί σέ αὐτήν τή σωτηρία τους.

Τα Μικροηλεκτρομηχανικά Συστήματα (κοινώς τσιπάκια )  είναι κατασκευασμένα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και έχουν επιφέρει επανάσταση και μεγάλη ώθηση στην βιολογία και την ιατρική σε όφελος του ανθρώπου. Το ερώτημα είναι τι γνωρίζει ένας μοναχός από τσίπσ και μικροτσίπσ; Από πότε έγινε μικρο-ηλεκτρονικός; Που σπούδασε την επιστήμη των ηλεκτρονικών, για να μιλάει για τσιπάκια;

Αυτοί «οι υπηρέτες του θεού επί της Γης» επικαιροποιούν στις μέρες μας τις θέσεις της Αγγλικανικής Εκκλησίας κατά τον 18ο αιώνα, η οποία αντιστρατευόταν τότε το εμβόλιο για την ευλογιά  του πρωτοπόρου  Άγγλου ιατρού Edward Jenner, διακηρύσσοντας προς τους πιστούς  ότι ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς  ήταν «πράξη απεχθής και αντίθετη προς τη θεϊκή βούληση» και τον Αγγλο Αιδεσιμότατο της ίδιας εποχής Edmund Massey, ο οποίος προχωρούσε ακόμη περισσότερο και κήρυττε, ότι ο εμβολιασμός είναι διαβολική πράξη και τα εμβόλια όπλα του διαβόλου κατά του ανθρώπου. Αποκορύφωση αυτής της παράκρουσης ήταν και η πλέον πρόσφατη δήλωση της Προτεσταντικής Εκκλησίας , πως ο εμβολιασμός αποτελεί «ακατάλληλη εμπλοκή στο Έργο του Θεού». 

Διερωτάται κανείς  τι γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι από εμβόλια; Από πότε έγιναν γιατροί και γνωμοδοτούν και παίρνουν θέση σε τόσο σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας; Πρέπει να τους πούμε ότι η ιατρική έπαψε από πολλού να διακονείται στα τεμένη και στα ιερά των ναών και ότι ο εκπρόσωπος της θρησκείας δεν είναι πλέον και  ο γιατρός των πιστών, όπως ήταν  2 και πλέον χιλιετίες ΠΧ. Η εποχή που ο ιερωμένος είχε και τους δύο ρόλους έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ότι θα πρέπει να περιορισθούν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα.  Οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να τους επαναφέρουν στην τάξη, ώστε να περιορισθούν στα ιερατικά τους καθήκοντα, ευθυγραμμιζόμενοι έτσι και με την γραμμή της επίσημης Εκκλησίας ή το αρμόδιο υπουργείο να τους παραπέμψει στην δικαιοσύνη  για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Που είναι η συντεταγμένη πολιτεία ; Που είναι η κεφαλή της Εκκλησίας ; Γιατί υπάρχει αυτή η ανοχή στην διασπορά ανακριβών ειδήσεων, οι οποίες βλάπτουν την Δημόσια Υγεία και επιδεινώνουν την σοβαρότητα της ήδη σοβαρής υγειονομικής-οικονομικής κρίσης. Η Ιατρική δεν έχει σήμερα ούτε ίχνος μυστικισμού, αλχημείας ή  μαγείας και οι αρρώστιες δεν γιατρεύονται πλέον με διαβαστικά. Αποτελεί μια αχανή και πολύ δύσκολη  επιστήμη, η οποία ασκείται από τους γιατρούς και μόνο από τους γιατρούς στα νοσοκομεία και στα ιατρεία τους και στηρίζεται στα ορθολογικά συμπεράσματα της εφαρμοσμένης ιατρικής έρευνας. Τα ιατρικά θέματα δεν επιδέχονται ούτε θρησκευτικές, ούτε μεταφυσικές ερμηνείες και λύσεις Οι εκπρόσωποι της θρησκείας, τους οποίους απέραντα και βαθιά σέβεται ο λαός, δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα σε ιατρικά θέματα 

Για  δε τους, ευτυχώς λίγους, γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς, που με την στάση τους συνιστούν στον κόσμο να μην εμβολιάζεται, πρέπει να εξηγήσομε, ότι δεν γνωρίζουν  από εμβόλια, ακόμη και αν κατέχουν υψηλούς θώκους στην ιατρική ιεραρχία. Γιατί αν γνώριζαν θα είχαν διαφορετική στάση. Αυτό δεν παράξενο να συμβαίνει. Γιατί στην ιατρική μπορεί να είσαι κορυφαίος σ’ ένα αντικείμενο, αλλά σε άλλα θέματα, που δεν ανήκουν στο αντικείμενο σου, να γνωρίζεις λίγα πράγματα ή και τίποτε. Παράδειγμα ο Γάλλος ιολόγος Luc Montagnier, ο οποίος τιμήθηκε από την Σουηδική Ακαδημία Επιστημών με βραβείο Nobel Ιατρικής ή Φυσιολογίας το 2008 για την ανακάλυψη του ιού AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας).  Αυτός ο Νομπελίστας Ακαδημαϊκός έγινε αντικείμενο δημόσιας κατακραυγής το 2017, όταν αντιτάχθηκε στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να καταστήσει ορισμένους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, κατηγορώντας την  ότι «δηλητηριάζει την επόμενη γενιά σιγά σιγά». Σε απάντηση, 106 ακαδημαϊκοί επιστήμονες έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, η οποία έγραφε: «Εμείς, οι ακαδημαϊκοί της ιατρικής, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας από τους ομοιόβαθμούς  μας χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ, για να διαδώσει επικίνδυνα μηνύματα υγείας, σε θέματα, που είναι εκτός του πεδίου των γνώσεων του». Για τον κορονοϊό είναι ο πρώτος που υποστήριξε την ιδέα ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο και ξέφυγε από κει. Αυτή την άποψη την στηρίζει στο γεγονός, ότι ο κορονοϊός έχει κάποιες ομοιότητες στο γενετικό του υλικό με τον ιό του AΙDS. Μάλιστα δε το ατύχημα έγινε στην προσπάθεια των επιστημόνων φτιάξουν ένα εμβόλιο για το AΙDS. Μια επιστημονικά πλήρως τεκμηριωμένη απάντηση ότι η θέση του σ’ αυτό το θέμα είναι λάθος του έστειλε στις 27.04.2020  ώρα 14:15 ο κ. Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού του Γονιδιώματος του Ανθρώπου (HUGO). Μπορείτε να την δείτε και στα Ελληνικά στην Καθημερινή της 27.04.2020. Ο  ίδιος ακαδημαϊκός φαίνεται σ’ ένα videoclip να  δηλώνει, ότι όσοι κάνουν τα εμβόλια του κορονοιου θα πεθάνουν όλοι σε δύο χρόνια και ότι τα εμβόλια ενισχύουν την παθογόνο δράση του ιού και ευνοούν την εμφάνιση μεταλλάξεων αυτού. Πάντως η μέχρι τώρα πορεία των εμβολίων  έχει διαψεύσει τα λεγόμενα σ’ αυτό videoclip και ένας Γάλλος μοριακός βιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας, ο Alexis Verger, στις 11 Ιουλίου 2021, ώρα 9:17 ΜM του έγραψε στο Tweeter: «Ένα Νόμπελ δεν εμποδίζει κάποιον να λέει βλακείες και να αγκαλιάζει περίεργες ή επιστημονικά αστήρικτες ιδέες, ειδικά αργότερα στη ζωή του». Και σε άλλο tweet ο ίδιος βιολόγος αναφέρει:  «Ο Montagnier είναι ένα αστείο. Πολλές δηλώσεις, καθόλου σοβαρά δεδομένα. Αίσχος»

Αυτό το videoclip έγινε Viral και το βλέπουν πολύ χρήστες των μέσων μαζικής ενημέρωσης σ’ όλο τον κόσμο.. Επειδή η δήλωση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία η ινδική εταιρία The Logical Indian Crew διερεύνησε την γνησιότητα του στις 27 Μαϊου 2021 και διαπίστωσε ότι είναι ψεύτικο (fake). Η ηλεκτρονική διεύθυνση που μπορεί ο αναγνώστης να δει το video και την έρευνα των Ινδών είναι https://thelogicalindian.com/fact-check/coronavirus-vaccine-28574 . Όπως όμως και να έχει το θέμα, είτε ψεύτικο είναι, είτε αληθινό, ο κόσμος συνεχίζει να βλέπει ένα τιμημένο με βραβείο Nobel ακαδημαϊκό, να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Και είναι δυνατόν ο μέσος ακροατής να μπορεί να διακρίνει αν είναι αληθινό ή ψεύτικο; Και φυσικά πολλοί αντιεμβολιαστές συνεχώς επικαλούνται το κύρος αυτής της αυθεντίας, για να στηρίξουν τις απόψεις τους.!

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι : Τι κάνουν οι ανά τον κόσμο υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος;

Το αρμόδιο υπουργείο  και οι ιατρικοί σύλλογοι πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα. Να κληθούν οι αντιεμβολιαστές γιατροί να δώσουν γραπτώς επιστημονικές εξηγήσεις για τις  απόψεις τους και αν οι εξηγήσεις, που θα δώσουν δεν είναι επαρκείς και επιστημονικά ορθές, να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Γιατί, οι ασθενείς με βάση τον κώδικα της ιατρικής δεοντολογίας (ΚΙΔ), που είναι νόμος του κράτους (Ν 3418/2005- ΦΕΚ Α’ 287), δικαιούνται πλήρους , ειλικρινούς (αρ 11 και12 του ΚΙΔ) και επιστημονικά ορθής ενημέρωσης, με βάση τους κανόνες της τεκμηριωμένης και της βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης (αρ 3, παρ 2γ του ΚΙΔ). Διερωτάται κανείς, αν αυτοί, οι ευτυχώς  λίγοι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, που αβασάνιστα αρνούνται τον εμβολιασμό, είναι γνώστες της ιστορίας των εμβολίων και  των επιτευγμάτων της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης στον τομέα των προλαμβανομένων με τα εμβόλια νοσημάτων. Η αρνητική τους θέση για εμβολιασμό έναντι της Covid-19, υποδηλώνει ότι έχουν άγνοια των εμβολίων, της ιστορίας και  του μηχανισμού δράσης αυτών, καθώς και του οφέλους που προκύπτει από την χρήση τους.   Τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης κατά τον 19ο, 20ο και 21ο αιώνα. Με τα εμβόλια εξαφανίσαμε φοβερές ασθένειες, όπως η ευλογιά , η πολιομυελίτις, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και πιο πρόσφατα ο κοκίτης, η ιλαρά, η ερυθρά με τις φοβερές εμβρυοπάθειες, η παρωτίτιδα και η ανεμοευλογιά. Έτσι και για την Covid-19 μοναδική ελπίδα για να την θέσομε υπό έλεγχο είναι τα εμβόλια.

Γι’ αυτούς που  δέχονται και κυκλοφορούν τις περίφημες θεωρίες συνομωσίας και αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη της πανδημίας:

Στο επίκεντρο αυτών των θεωριών  βρίσκεται η ιδέα, ότι πρόκειται για μία τεχνητή κρίση που δημιούργησαν κάποιοι αόρατοι πλούσιοι και την προβάλουν έντονα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  ώστε να δημιουργήσουν τρόμο στον κόσμο, προκειμένου να τον εκμεταλλευτούν και να κερδίσουν έτσι πολλά χρήματα. Τίποτε πιο ανόητο απ’ αυτή την τοποθέτηση. Η πιο τρανή απόδειξη ότι δεν είναι τεχνητή, αλλά πραγματική κρίση, είναι οι ασθενείς και οι θάνατοι, που  καταγράφονται  καθημερινά στα νοσοκομεία όλου του κόσμου.

Οι θιασώτες αυτών των θεωριών πρέπει να δουν  κάποιον από το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον στην μονάδα εντατικής θεραπείας να αργοπεθαίνει  διασωληνομένος, γιατί έτσι μόνο θα αναλογισθούν την πλάνη τους  και θα σκεφτούν, ότι μπορεί να βρεθούν και οι ίδιοι σ’ αυτή τη θέση.

Αλλά κι’ αν υποθέσουμε , ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεδομένης της καταστροφής, που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία. Αυτοί λοιπόν οι αόρατοι δημιουργοί  της τεχνητής κρίσης θα είχαν εντοπισθεί και θα είχαν οδηγηθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου, ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας. Και επιτέλους αυτοί που πιστεύουν αυτές τις θεωρίες, γιατί δεν μας  κατονομάζουν αυτούς τους «διεθνείς απατεώνες», που δημιούργησαν αυτή  την  τεχνητή κρίση, για να κερδίσουν πακτωλό χρημάτων;

Επί των ημερών μας και σε χρόνο ρεκόρ η ιατρική και η φαρμακοβιομηχανία προτείνουν λύση στο μέγα πρόβλημα της πανδημίας, που απειλεί την ανθρωπότητα και μερικοί αντί για να καλωσορίσουν και να δεχθούν αυτή την λύση, την αντιμάχονται με ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία και επιχειρήματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη της Πανδημίας. .

Είναι εξαιρετικά ευτυχές το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι σε μία φάση, όπου μπορεί να προσφέρει περισσότερους εμβολιασμούς από αυτούς τους οποίους πραγματοποιεί καθημερινά. Αυτή την καλή τύχη θα πρέπει όλος ο κόσμος να την εκμεταλλευτεί, προσερχόμενος να εμβολιασθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου και των επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αποτελεί και το έγκυρο και θεσμοθετημένο όργανο του κράτους.

Είναι αλήθεια ότι τα κυκλοφορούντα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση με την διαδικασία του επείγοντος (fast truck Authorization), η οποία όμως είναι μια απολύτως νόμιμη, επιστημονικά ορθή και διεθνώς θεσμοθετημένη  μεθοδολογία με συγκεκριμένους κανόνες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι:

  1. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που παρασκευάζουν εμβόλια και τα νοσοκομεία που κάνουν κλινικές μελέτες λειτουργούν κάτω από το αυστηρότατο νομικό πλαίσιο που απορρέει από τη Διακήρυξη του Ελσίνκι, όπως αυτή ανανεώθηκε στην 64η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Φορταλέζα της Βραζιλίας τον Οκτώβρη 2013.

Αυτή η διακήρυξη εγχάραξε το δρόμο για την τήρηση ηθικών αρχών στην ιατρική έρευνα πάνω σε ανθρώπους και προκρίνει την υγεία του ασθενούς ως πρώτη προτεραιότητα των γιατρών.

2.Δεν υφίσταται επιστήμη δίχως έρευνα, αλλά ούτε και επιστήμη δίχως κανόνες.

  1. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σε μια γενιά ανθρώπων στηρίζονται στην γνώση που προέκυψε από τις κλινικές μελέτες, που έγιναν κυρίως στις προηγούμενες γενιές, αλλά και σ’ αυτές που διεξάγονται στην δική τους γενιά.
  2. Η μέχρι τώρα εμπειρία από την διενέργεια αρκετών δισεκατομμυρίων δόσεων , όπως αυτή καταγράφεται στα έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και από τις επίσημες ρυθμιστικές αρχές (ΠΟΥ FDA EMA ) συνοψίζεται ως ακολούθως:

Τα εμβόλια έναντι της νόσου Covid-19 είναι δραστικά και ειδικότερα προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση, την διασωλήνωση και τον θάνατο, και της μετάλλαξης Δέλτα περιλαμβανομένης, οι δε  παρενέργειες τους, στην συντριπτικότατη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήπιες και κατά συνέπεια αποδεκτές. Αυτή είναι η μόνη επιστημονική αλήθεια, που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Και στο τέλος της γραφής, οι αρνητές των εμβολίων κατά της Covid 19 ερωτώνται τι έχουν να προτείνουν, για να αναχαιτισθεί η πανδημία;  Απλούστατα τίποτε ή μάλλον κάτι. Να αφήσουν την ανθρωπότητα στο έλεος του κορωνοϊού, να λυγίσουν τα συστήματα υγείας και  οι άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ χρήσιμο να αναφερθούμε περιληπτικά στις ιστορίες των  εμβολίων έναντι της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας, οι οποίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και διδακτικές, επειδή τα εμβόλια αυτά πολεμήθηκαν πολύ περισσότερο απ’ ότι πολεμούνται σήμερα τα εμβόλια έναντι της Covid 19. Όμως χάρη στο  θάρρος και στην γενναία επιμονή και υπομονή των εφευρετών τους καθιερώθηκαν και εξαφάνισαν δύο μάστιγες της ανθρωπότητας. Την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα.

Ο εφευρέτης  του εμβολίου εναντίον της ευλογιάς Edward Jenner ήταν ένας πολύ παρατηρητικός κλινικός  Άγγλος γιατρός. Το 1788, η επιδημία ευλογιάς, στην περιοχή που ασκούσε την ιατρική, ήταν πολύ έντονη και ο Jenner παρατήρησε ότι όσοι γεωργοί είχαν νοσήσει από ευλογιά των αγελάδων (δαμαλίτιδα), η οποία είναι πολύ ηπιότερη μορφή ευλογιάς,  δεν προσβάλλονταν από την ευλογιά του ανθρώπου και ότι αυτοί που προσβάλλονταν από την ευλογιά του ανθρώπου δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει από  την ευλογιά των αγελάδων (δαμαλίτιδα). Αυτό κλινικό δεδομένο για τον Jenner σήμαινε ότι ο παθογόνος παράγοντας που προκαλεί την ευλογιά των αγελάδων εξοπλίζει  τον οργανισμό του ανθρώπου με κάτι, που τον κάνει ανθεκτικό στην ανθρώπινη ευλογιά. Αυτό το κάτι ήταν αυτό σήμερα λέμε αντισώματα. Συζήτησε την παρατήρηση του με αυθεντίες της εποχής, αλλά δεν έδωσε κανείς σημασία. Του έλεγαν ότι πρόκειται για σύμπτωση. Το 1795 υπέβαλε τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών του στη Βασιλική Εταιρεία, η οποία τα απέρριψε και δεν επέτρεψε την δημοσίευση τους. Οι πρώτες παρατηρήσεις του λοιπόν έπεσαν στην ανυποληψία των μεγάλων γιατρών της εποχής. Η ειρωνεία είναι ότι ήταν γιός κληρικού και  είχε διδαχθεί από τον πατέρα του να βοηθά πάντοτε τους άλλους, αλλά τα πρώτα ευρήματα της έρευνας του δεν συνάντησαν μόνο  την άρνηση της επιστημονικής Ελίτ της εποχής να δημοσιευθούν, αλλά δέχθηκαν και την σφοδρή επίθεση και του κλήρου και του τύπου. Ο Jenner όμως ήταν βέβαιος, ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει από ευλογιά των αγελάδων δεν νοσούσαν από ευλογιά, που ήταν καταστροφική νόσος. Με κόντρα την επιστημονική Ελίτ, τον κλήρο και τον τύπο δεν μπορούσε να βρει κάποιον, να δεχτεί να του κάνει εμβόλιο με υλικό από την ευλογιά των αγελάδων (δαμαλίτιδας), για να έχει μια απόδειξη των κλινικών του παρατηρήσεων. Τελικά στις 14 Μαΐου του 1796, ο Jenner έκανε το  μεγάλο και ηρωικό  βήμα. Εμβολίασε τον οκτάχρονο Τζέιμς Φιπς, ο οποίος ήταν γιος του κηπουρού του, με την σύμφωνη γνώμη του πατέρα του. Η απόφαση του ήταν γενναία και ηρωική ως ριψοκίνδυνη , γιατί αν ο εμβολιασμός αποτύγχανε και ο μικρός πέθαινε από το εμβόλιο, θα θεωρούνταν δολοφόνος και όπως ήταν διαμορφωμένο το γενικότερο κλίμα, θα κινδύνευε και η ζωή του ακόμη. Αυτό ήταν το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής και η σύσταση του ήταν λίγο υγρό, που πήρε ο Jenner από φυσαλίδες μιας νεαρής αγρότισσας πάσχουσας από την ευλογιά των αγελάδων (δαμαλίτιδα).  Τελικά ο μικρός Τζέιμς εκδήλωσε μια πολύ ήπια μορφή ευλογιάς των αγελάδων (δαμαλίτιδα). Μετά 1 χρόνο (τον επόμενο Ιούλιο), όταν ο μικρός ήταν τελείως καλά, ο Jenner τον εμβολίασε και πάλι, αυτή τη φορά όμως με τον κανονικό, δηλ τον ανθρώπινο  ιό ευλογιάς. Ο μικρός δεν νόσησε  από ευλογιά κι έτσι ο Jenner είχε την επιβεβαίωση των κλινικών παρατηρήσεων του, ότι δηλ όποιος νοσήσει από την ευλογιά των αγελάδων (πολύ ελαφρά αρρώστια) προστατεύεται από την ευλογιά του ανθρώπου, που είναι πολύ βαριά αρρώστια. Δεν εύρισκε όμως άλλο παιδί να εμβολιάσει, και πήρε την ακόμη γενναιότερη απόφαση και εμβολίασε τον γιό του, που ήταν ήδη μόλις 11 μηνών. Προσπάθησε ξανά να κολλήσει την ευλογιά στα παιδιά, αλλά δεν κολλούσαν. Τα παιδιά δηλ ήταν άνοσα, όπως λέμε σήμερα.

Παίρνοντας θάρρος  απ’ αυτή την πειραματική επιβεβαίωση των κλινικών του  παρατηρήσεων μετά την επιτυχία του πειράματος του, δέχτηκαν πολλοί χωρίς δυσκολία να τους εμβολιάσει κατά της ευλογιάς και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο έργο του, ο Jenner προχώρησε και εμβολίαζε στο ιατρείο του τον κόσμο δωρεάν, και παρ’ όλο που αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Λίγο αργότερα, και παρά τις αντιδράσεις, ο εμβολιασμός εισήχθη στο νοσοκομείο του Αγίου Θωμά. Στην πράξη, πρώτα χρησιμοποιήθηκε στο βρετανικό στρατό και το ναυτικό, για να διαδοθεί κατόπιν σε όλη την Αγγλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και το πιο ωραίο της ιστορίας! Ο βασιλιάς της Αγγλίας εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της μεθόδου του Jenner, του έδωσε την άδεια παρακαλώ , να «αφιερώσει τη δεύτερη έκδοση του έργου του στο βασιλιά». Οποία μεγαλοψυχία !!!!! Η Βασιλική Εταιρία απαγόρευσε την  δημοσίευση της 1ης έκδοσης και ο βασιλιάς έδωσε άδεια για να του αφιερώσει  ο Jenner την 2η  έκδοση του έργου του, με τον τίτλο «Έρευνα επί των αιτίων και των αποτελεσμάτων του εμβολίου της ευλογιάς» (An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae). Ο Jenner αποκάλεσε τη διαδικασία vaccination (εμβολιασμός) από το όνομα του ιού variolae vaccinae, ενώ ήταν και ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο virus (ιός). Έτσι ο φωτισμένος Άγγλος  γιατρός Edward Jenner με κίνδυνο της ζωής του άνοιξε μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία της Ιατρικής, από την οποία δικαιωματικά τιμάται ως ο πατέρας των εμβολίων.

Εκατόν ογδόντα χρόνια αργότερα (στις 26 Οκτωβρίου 1977), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα, ότι το όραμα που είχε ο Jenner το 1801, την ολοσχερή εξάλειψη της ευλογιάς, είχε γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Άλλη εξόχως ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή του εμβολίου της πολιομυελίτιδας.

Το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας  αναπτύχθηκε από Αμερικανό καθηγητή  Jonas Edward Salk , ο οποίος το 1947, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα για Βρεφική Παράλυση –που σήμερα είναι γνωστό ως March of Dimes Birth defects Foundation – άρχισε να αναπτύσσει τις τεχνικές, που θα οδηγούσαν σε ένα εμβόλιο για να εξαλείψει την πιο τρομακτική μάστιγα της εποχής: Την παραλυτική μορφή της πολιομυελίτιδας.

Σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα  επιστημονική άποψη της εποχής, ο Salk πίστευε ότι το εμβόλιο του, αποτελούμενο από «σκοτωμένο» ιό πολιομυελίτιδας, θα μπορούσε να ανοσοποιήσει χωρίς κανένα κίνδυνο νόσησης τα εμβολιαζόμενα άτομα. Ο Salk χορήγησε το εμβόλιο σε εθελοντές που δεν είχαν νοσήσει από πολιομυελίτιδα. Επειδή οι φόβοι του κοινού και η  αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας  της εποχής εκείνης ήταν πολύ έντονη, στους εθελοντές συμπεριέλαβε πρώτο τον ίδιο τον εαυτό του, την γυναίκα του και τα παιδιά τους καθώς και τον επιστήμονα, που τον βοηθούσε στο εργαστήριο του. Όλα τα εμβολιασθέντα άτομα ανέπτυξαν αντισώματα κατά της πολιομυελίτιδας και δεν παρουσίασαν καμία νόσηση ή ανεπιθύμητη αντίδραση από το εμβόλιο. Έτσι μετά από πολλές αντιδράσεις, συζητήσεις και διαφωνίες διάρκειας 7 χρόνων, , άρχισαν  το 1954 οι πρώτες εθνικές δοκιμές σε ένα εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας έξι έως εννέα ετών, τα οποία έγιναν γνωστά και έμειναν στην ιστορία, ως οι Πρωτοπόροι της Πολιομυελίτιδας. Το εμβόλιο γινόταν ενδομυϊκά.

Στις 12 Απριλίου 1955, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα: Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό. Κατά τα δύο χρόνια πριν την ευρεία διάθεση του εμβολίου ο μέσος αριθμός περιστατικών παραλυτικής πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ ήταν πάνω από 45.000 περιπτώσεις. Με τον εκτεταμένο εμβολιασμό μέχρι το 1962, αυτός ο αριθμός είχε πέσει στους 910. Ο Salk αποθεώθηκε  σαν θαυματουργός, και πήρε την πιο λαμπρή απόφαση που θα μπορούσε να πάρει ένας επιστήμονας αυτού κύρους: Δεν κατοχύρωσε και δεν πούλησε ποτέ την πατέντα του εμβολίου του και έτσι δεν πήρε ποτέ ούτε ένα δολάριο από την μεγάλη ανακάλυψή του. Προτίμησε να είναι ελεύθερο, ώστε  να εμβολιασθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Με δεδομένα αυτά τα αποτελέσματα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Salk συνεχίσθηκε με εντατικούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά παρά την θεαματική μείωση των περιστατικών Πολιομυελίτιδας, η αδυναμία πλήρους εκρίζωσης της αποτελούσε μια μεγάλη πρόκληση για την Ιατρική επιστήμη. Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν, ότι το εμβόλιο Salk δεν εξασφάλιζε καλή ανοσία στο ανοσολογικό φραγμό του εντέρου σε όλους τους εμβολιαζόμενους και ο άγριος τύπος του ιού μπορούσε να περνάει στην κυκλοφορία από το πεπτικό σύστημα και να προκαλεί νόσο.

Την λύση στο πρόβλημα έδωσε μια άλλη εξέχουσα φυσιογνωμία της Ιατρικής, ο ΔΡ Albert Sabin, ο οποίος, μετά από πολυετείς έρευνες  χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εποχής εκείνης, κατάφερέ να αναπτύξει το ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο έναντι της πολιομυελίτιδας, που δίκαια πήρε τ’ όνομα του. Η ιστορία επαναλήφθηκε όπως ακριβώς και στην περίπτωση του εμβολίου του Salk. Το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής εκείνης αμφισβήτησε την ανακάλυψη του και το εμβόλιο δεν πήρε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, γιατί υπήρχαν φόβοι, ότι θα προκαλούσε νόσο. Κατόπιν τούτου ο Sabin το έδωσε στους Ρώσους, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ευρέως ξεκινώντας από την Ουκρανία. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Όπου εμβολιαζόταν όλος ο πληθυσμός, η νόσος εξαφανιζόταν. Το εμβόλιο του Sabin υπερτερούσε του εμβολίου του Salk κατά το γεγονός ότι προκαλούσε άνοση απάντηση και στον εντερικό βλεννογόνο, γιατί χορηγούταν από το στόμα  και για αυτό το λόγο ο ιός της πολιομυελίτιδας δεν μπορούσε να περάσει από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλεί νόσο. Η επιτυχία ήταν καθολική. Σε όλους τους πληθυσμούς που εμβολιαζόταν η πολιομυελίτιδα εξαφανιζόταν. Στην συνέχεια από την Ρωσία το πήραν και άλλα κράτη και ο κόσμος όλος θεωρούσε ότι το εμβόλιο ήταν ρωσικό. Μπροστά σ’ αυτή την επιτυχία η Αμερικανική επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε την μεγάλη ανακάλυψη και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χορήγησαν άδεια κυκλοφορίας στο εμβόλιο. Και ο εφευρέτης του, όπως ακριβώς και ο Salk, δεν κατοχύρωσε την πατέντα σε καμιά από τις εταιρίες που την ζήτησαν. Προτίμησε, , να μείνει το εμβόλιο ελεύθερο , για να είναι φθηνό, ώστε να εμβολιασθεί όλη η Οικουμένη. Έτσι αυτοί οι δυο μεγάλοι του 20ου αιώνα δεν πήραν ούτε ένα δολάριο από την μεγάλη τους ανακάλυψη. Τους έμεινε όμως η τιμή του ευεργέτη της ανθρωπότητας, που θα τους συνοδεύει στην αιωνιότητα.

Σήμερα διενεργούμε τον εμβολιασμό με το ενισχυμένο αδρανοποιημένο (νεκρό) εμβόλιο, που αποτελεί εξέλιξη των προηγουμένων και κατασκευάσθηκε στα εργαστήρια   Connaught Medical Research Laboratories σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία από το 1978.  Το εμβόλιο αυτό πλεονεκτεί κατά το γεγονός ότι έχει ισχυρότερη ανοσογόνο  δράση, είναι δε παντελώς ακίνδυνο.

Τα εμβόλια  έναντι της Covid 19 βάλλονται σήμερα, ευτυχώς όμως,  ούτε από την κρατούσα  παγκοσμίως επιστημονική τάξη, ούτε από την επίσημη θρησκεία μας. Όπως αναλυτικά εκτέθηκε παραπάνω τα εμβόλια της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας συνάντησαν απείρως  ισχυρότερές αντιδράσεις, γιατί πολεμήθηκαν σφοδρά και από την τότε άρχουσα επιστημονική τάξη και από την θρησκεία. Χάρη όμως στη θαρραλέα στάση, την γενναιότητα το ήθος και την ανιδιοτέλεια των εφευρετών τους, τα εμβόλια καθιερώθηκαν, με τελικό αποτέλεσμα να απαλλαχθεί η ανθρωπότητα από δύο φοβερές μάστιγες. Την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα.

Είναι απολύτως λογικό να ευελπιστούμε, ότι θα γίνει το ίδιο ακριβώς και με τα εμβόλια έναντι της Covid 19 και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρόνο, δεδομένου ότι ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή, την τελευταία επανάσταση του ανθρωπίνου πνεύματος. Η συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη θα βελτιώσει τις οποιεσδήποτε ατέλειες εμφανίσουν αρχικά, όπως ακριβώς βελτίωσε τα εμβόλια της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας.

Και τελειώνοντας θέλω να πω, ότι το ήθος, η γενναιοδωρία και η ανιδιοτέλεια επιστημόνων, όπως ο Jenner, ο Salk, και ο Sabin καθώς και τα δισεκατομμύρια ζωών που έχουν σωθεί και συνεχίζουν να σώζονται με τα εμβόλια, αποτελούν την περίλαμπρη και απαστράπτουσα  απάντηση της επιστήμης προς αυτούς, που τα αμφισβητούν και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για κατασκευασμένες κρίσεις, προκειμένου τάχα να κερδίσουν κάποιοι χρήματα. Η Επιστήμη έχει ΗΘΟΣ και τέτοιους συμβιβασμούς δεν κάνει. Στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται όρθια, με το κεφάλι ψηλά, αγωνιζόμενη για την εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

*Ο κ. Αλεξ. Καμπουράκης είναι γιατρός, τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Κλινικής Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας ΠΑΓΝΗ και τ. Συντονιστής Δ/ντής Παιδιατρικής Κλινικής

Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Ιλαρά

Ευλογιά

 

Πολιομυελίτις

Ερυθρά

 

Διφθερίτιδα