Ανεβατά καλιτσούνια

588

Δεν υπάρχει φούρνος εδώ στην Κρήτη που να μην βγάζει κάθε πρωί αυτά

τα πεντανόστιμα αφράτα μοσχομυριστά  καλιτσούνια σε ατομικό μέγεθος.

Υλικά για το ζυμάρι

1 κούπα χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1κ.γ μπέικη

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ½ ακόμα

2/3 της κούπας ζάχαρη

2/3 της κούπας  κανελόζουμο (νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει 1 ξυλαράκι κανέλα)

1 γεμάτο κ.γ. μαχλέπι

1/3 κ.γ μαστίχα

2 βανίλιες, 1 σφηνάκι λικέρ λεμόνι

800-850  γ.μ. αλεύρι περίπου

Υλικά για τη μυζήθρα

1 κιλό μυζήθρα

2/3 της κούπας ζάχαρη

3 βανίλιες

1 αυγό

Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε τη μυζήθρα ανακατεύοντας τη με τη ζάχαρη το αυγό και τις βανίλιες.
Κάνουμε το προζύμι ανακατεύοντας

σε μπολ το χλιαρό γάλα τη μαγιά

1 κ.γ.ζάχαρη και 2/3 της κούπας αλεύρι.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει

(εγώ το βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς)

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι
τη ζάχαρη το κανελόζουμο  τα μυρωδικά μας

(μαχλέπι ,μαστίχα, βανίλιες) το λικέρ και το μπέηκι.

Όταν φουσκώσει το προζύμι, ενώνουμε τα 2 μείγματα.

Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι μας σιγά, μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη
Ίσως να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι

Τέλος βάζουμε το ½ το φλιτζανάκι το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Σκεπάζουμε με πετσέτα  και περιμένουμε να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο τραπέζι και στα χέρια μας

για να μην κολλάει η ζύμη τη χωρίζουμε σε μπάλες και με τον πλάστη ανοίγουμε

στενόμακρους  κύκλους.

Βάζουμε μια λωρίδα μυζήθρα και  κλείνουμε πάνω κάτω και πλάγια όπως τη φωτογραφία Βάζουμε τα καλιτσούνια στο ταψί σκεπάζουμε με πετσέτα

και  όταν  φουσκώσουν αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε

σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς  για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν!

Πηγή: http://cretatrapezomata.blogspot.gr