Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Φαιστού για τις σχολικές καθαρίστριες

126

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Φαιστού αναφέρει:

“Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για την καθαριότητα και μάλιστα ενώ έχει αναζωπυρωθεί η πανδημία και μακριά από τις ανάγκες των σχολικών καθαριστριών για αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα είναι η προκήρυξη για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών στον  δήμο Φαιστού.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή όχι μόνο εναρμονίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που θεωρεί «κόστος» τα ζητήματα που αφορούν λαϊκές ανάγκες, αλλά το τερματίζει !!!

Με την 203/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής προχώρησε περαιτέρω την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, τη μείωση των ωρών εργασίας, άρα και των αποδοχών και του ένσημου, για τις σχολικές καθαρίστριες.

Προέβλεψε  εργαζόμενες μερικής απασχόλησης (3ωρες) και καμία πλήρους (6,5ώρες),   με απόλυτη γνώση ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να καθαρίζονται τα σχολεία του δήμου από μία «μισή» (3ωρη) καθαρίστρια!  Τέτοια καθαριότητα για τις 10 σχολικές μονάδες της β/θμιας εκπαίδευσης με 1994 μαθητές και τις 42 σχολικές μονάδες της α/θμιας εκπαίδευσης με  1852 μαθητές την περσινή χρονιά!

Η  δημοτική αρχή με τις αποφάσεις της και μετατρέπει τις σχολικές μονάδες από Σεπτέμβρη σε ωρολογιακές βόμβες και δείχνει το αντεργατικό της πρόσωπο με τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών,  που χρόνια εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου.

Σαν να μη φτάνει το απαράδεκτο, εδώ και 20 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), καθεστώς ομηρίας των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι, που έχουν γίνει «λάστιχο» για να προλαβαίνουν να καθαρίζουν, με τα ψίχουλα των 300 ή στην καλύτερη περίπτωση 600 ευρώ, η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην αντεργατική πολιτική καταργώντας την πλήρη εργασία, με μόνιμη επωδό το κόστος!  Κόστος, που, βέβαια, δεν υπολογίζει για άλλες παρασιτικές δαπάνες ή ως αναγκαία απαίτηση από το κράτος (να αποδοθούν στους δήμους τα παράνομα παρακρατηθέντα κονδύλια και να σταματήσει η υποχρηματοδότηση).

Αυτή την προκήρυξη οι εργαζόμενες την επέστρεψαν ως απαράδεκτη στη δημοτική αρχή, τονίζοντας όχι μόνο το δικαίωμά τους στην επιβίωση, αλλά και την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή για την κατάσταση στα σχολεία, τη στιγμή που τα δεδομένα στην καθαριότητα για τη σχολική χρονιά που έρχεται είναι ακόμη χειρότερα από πέρυσι, οπότε και πάλι υπήρξαν τεράστιες ελλείψεις.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φαιστού δηλώνει στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα και τους αγώνες τους και απαιτεί :

  • Πρόσληψη καθαριστριών με πλήρη απασχόληση στο ύψος των αναγκών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές συνθήκες της πανδημίας.
  • Καμία απόλυση στις σχολικές καθαρίστριες που εργάστηκαν πέρσι στα σχολεία του δήμου που και πάλι δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία.
  • Αποτίμηση σε χρήμα των οφειλόμενων ΜΑΠ και γάλακτος και απόδοσή τους από δω και πέρα σε είδος και στην ώρα τους.
  • Μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζόμενων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό”.